Connect with us

technokrata

Az Antenna Hungária és a Vodafone megállapodása a mobiltelevíziózásról

Dotkom

Az Antenna Hungária és a Vodafone megállapodása a mobiltelevíziózásról

Az Antenna Hungária (AH) és a Vodafone Magyarország szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint a cégek együttműködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások.

A megállapodás szerint a két cég tervezi, hogy várhatóan idén ősszel a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelőző közös felhasználói teszteket folytat.

A Vodafone az együttműködés keretein belül az átfogó, versenyképes DVB-H technológiára alapuló mobiltelevíziós szolgáltatáscsomag kialakításának lehetőségét vizsgálja. Az Antenna Hungária szándéka az, hogy a Vodafone segítségével is tesztelje azokat a műszaki megoldásokat, melyekkel később a hazai mobilszolgáltatók részére DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós lefedettséget képes biztosítani. (Hasonló megállapodást már kötött az AH a T-Moble-lal, e céggel már a tesztfolyamatnál tartanak).

A földfelszíni digitális televíziózás egyik legígéretesebb új üzleti lehetősége a mobiltelefon-készülékekre nagyszámú, akár 15-20 élő televíziós csatornát sugárzó DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) technológia, amely a már több országban bevezetett DVB-T rendszerrel megegyező szabványra épül, annak mobilkörnyezethez való adaptációja. A műsorszóráson alapuló mobiltelevíziós szolgáltatásokban mind a műsorszóró cégek, mind a mobiltávközléssel foglalkozó társaságok igen komoly piaci lehetőséget látnak. Ennek tudható be, hogy az elmúlt két év során számos európai országban hoztak létre kísérleti DVB-H rendszert, és Olaszországban már a kereskedelmi szolgáltatás is megindult három szolgáltatónál, köztük a Vodafone olaszországi leányvállalatánál. A magyar parlament a napokban fogadta el a műsorterjesztésről és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt, amely értelmében a rendszer kiépítésére vonatkozó pályázatokat idén október 31-ig ki kell írni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp