Connect with us

technokrata

A Magyar Telekom boszorkánykonyhája

Dotkom

A Magyar Telekom boszorkánykonyhája

Első projektjeinek bemutatásával hivatalosan is megnyílt a Magyar Telekom kutató-fejlesztő laboratóriuma, a Kitchen Budapest. A KiBu-ban pályázat útján kiválasztott fiatal tehetségek kapnak lehetőséget arra, hogy új technológiai alkalmazásokat, művészeti alkotásokat hozzanak létre.

A Kitchen Budapest (KiBu) olyan hely, amely fiatal tehetségeknek biztosít infrastruktúrát, pénzt és hatalmas szabadságot. A laboratóriumban fiatal mérnökök, dizájnerek és művészek dolgoznak együtt, akik közös munkájuk során kapcsolódási pontokat keresnek a művészet, a tudományok és az új média között. A laboratórium munkatársai pályázat útján válogatták ki azokat az ötletgazdákat, akiknek biztosítják a zavartalan munkát, és akiknek ösztöndíjat is fizetnek. A Magyar Telekom egyik célja ezzel az, hogy olyan új kezdeményezéseket, kreatív ötleteket támogasson, amelyek később akár versenyképesek is lehetnek a piacon. A kezdeményezés jó példája annak, miként segítheti az üzleti szféra az állam kutató-fejlesztő és kultúrafinanszírozó szerepét. A megnyitó napján több olyan projektet mutattak be, amelyet kiválasztott a KiBu csapata. Ilyen például a CityScout nevű mobilalkalmazás, amelynek köszönhetően hasznos információt kaphatunk a mobiltelefonunkra a közelben található szórakozóhelyekről, kocsmákról. Ehhez az alkalmazáshoz nincs szükség GPS-eszközre, mert a felhasználó pozícióját a mobilcellák alapján határozza meg. A KiBu megnyitóján bárki kipróbálhatta és akár le is tölthette telefonjára a programot. Bemutatták a KiBu közösségi érintőképernyőjét is, amely egy 2×1 méteres interaktív tábla. Ezen keresztül kezünkkel, ujjainkkal tudunk – akár egyszerre többen is – egy vetített tartalommal kapcsolatba lépni. A képernyőn lehet festeni, térképen navigálni, de valódi haszna abban van, hogy segítségével közösségi munkában készülhetnek új, innovatív tartalmak. A résztvevők megismerhették még a Beszélő konyha projektet, amely zenélő kávéfőzőkkel, sóhajtozó répákkal, önműködő fakanállal és jégledekkel szórakoztatta az odalátogatókat.

Az ifjú tehetségek munkái mellett bemutatták még az úgynevezett BlueSpotot is, amelynek létrehozásában több KiBu-munkatárs is részt vett. A projekt egy Budapest 50 földrajzi pontját hálózatba kapcsoló kommunikációs rendszer. Használatával mobiltelefonunk újfajta funkcióval bővül. Általa olyan ismerős és ismeretlen emberekkel léphetünk kapcsolatba, akik jó időben, jó helyen vannak. Minden egyes BlueSpot-ponton (szórakozóhelyek, kávézók stb.) található egy berendezés, amely internetes kapcsolatban áll a többivel. Ha valamelyik pontján éppen be szeretnénk lépni a BlueSpot-rendszerbe, mobiltelefonunkkal könnyedén rákapcsolódhatunk. Ily módon bármelyik BlueSpot-pontról elérhetjük a másik 49-et, illetve az annak közelében lévő felhasználókat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom