Connect with us

technokrata

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a file-csere?

Dotkom

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a file-csere?

P2P, mint nemzetellenes technológia.

Az Egyesült Államokban nemrég került reflektorfénybe az a feltételezés, miszerint a peer to peer file-cserélő alkalmazások nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az USA-ra nézve. A közhivatalokban, minisztériumokban dolgozók ugyanis a rendszer révén (nem készakarva, inkább véletlenül) olyan adatokat, dokumentumokat is megosztanak, amik (szigorúan) bizalmasnak minősülnek. Ezt felismerve az amerikai honatyák körében egyre terjed az a nézet, hogy a P2P hálózatok kockázatosak az államokra nézve.

Széles körű felháborodást váltott ki az észak-amerikai országban a viszonylag egységes politikai álláspont. Biztonsági szakértők, blogírók, hálózati guruk és más megfigyelők is egyértelműen kiálltak a peer to peer technológia mellett, és a kormányzati szervek biztonsági szabályzatának erősítését jelölték meg a bizalmas adatok védelmének fokozásához vezető irányként. A file-megosztás önmagában nem jelenthet kockázatot, a gyenge láncszem ugyanis – szokás szerint – az ember. Ha esetleg tövényerőre emelkedne egy olyan határozat, ami tiltaná a P2P alkalmazások használatát, akkor ezzel az erővel a telefonokat vagy a papírokat és tollakat is be lehetne tiltani, hiszen információt kiszivárogtatni más módokon is lehet. Sokan egyszerűen nonszensznek tartják, hogy egy kommunikációs eszközt felelőssé akarnak tenni a bizalmas adatok kijutásáért.

Megszólaltak olyanok is, akik egy nagyobb összeesküvést sejtenek az amerikai törvényhozás mozgolódása mögött. Szerintük a jogvédő szervezetek (mint amilyen az RIAA vagy az MPAA) állhat a file-csere támadása mögött. Egyes blogolók szerint a film- és a zeneipar szponzorálja a P2P tiltását kezdeményező tervezeteket, azt remélvén, hogy ezzel gátat tudnak szabni a szerzői jogokat sértő tevékenységeknek.

A Cnet még egy gyors szavazást is végeztetett olvasóival, ahol közel 1500 ember véleményét kérték ki a témában. A voksolók 97,3 százaléka nyilvánította ki azon véleményét, hogy a file-csere nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, vagyis az internetezők egyértelműen a P2P mellé álltak. Intő jel lehet ez a politikusok számára – és nem csak az amerikai, hanem az európai honatyák számára is. A szabadságjogok korlátozását nem tolerálják a végtelenségig az állampolgárok.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle