Connect with us

technokrata

Triplájába kerül a 100 dolláros laptop

Dotkom

Triplájába kerül a 100 dolláros laptop

Sokáig váratott magára, és mire megjön, több mint háromszor annyiba kerül, mint előzetesen várták. A mikulás zsákjába idén egy non-profit szervezet által tervezett laptop is bekerülhet a szegény gyerekek számára.

A One Laptop Per Child (OLPC) alapítvány által a szegény gyermekeknek szánt, annak idején “100 dolláros laptop” néven beharangozott, alacsony előállítási költségű laptopok első példányai karácsonyra már forgalomba kerülhetnek. Az alapítvány elbizonytalanodni látszik nemcsak az árban, de saját funkciójában is. A döntéshozók a 350 dollárért – a jelenlegi 175 dolláros előállítási költségek kétszereséért – piacra bevezetendő laptopok árának emeléséről gondolkodnak. A tervek szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő laptopok eladásából származó profitot forgatnák vissza, hogy végül tényleg elérjék eredeti céljukat, a harmadik világ ellátását. A zöld-fehér XO-1-es az felkurblizható laptopok kereskedelmi forgalomba kerülése átszabhatja a notebookok piacát. (A gépek akkumulátorát egy kézi tekerő segítségével is feltölthetjük.) A fejlődő országok kisiskolásai számára tervezett számítógépek számos olyan tulajdonsággal bírnak, amely a fejlett országok felhasználóinak is felkeltheti érdeklődését. Az innovatív energiatakarékossági megoldások, a csúcstechnológiát képviselő nagy hatótávolságú vezeték nélküli hálózati adapter és a nyílt forráskódú Linux rendszer mind szúrja a PC-mogulok szemét. Olyannyira, hogy az Intel tervezi is a Classmate (osztálytárs) névre keresztelt, hasonló adottságokkal megáldott laptopjainak hasonló áron történő értékesítését. Az OLPC-t 2003-ban megálmodó Nicolas Negroponte az MIT Media Lab keretein belül kezdte meg az XO-1-es tervezését, melyhez a kezdetektől csatlakozott az AMD, a News Corp., a Google, és a Linux-rendszert fejlesztő Red Hat. Az Intel idén júliusban ugyan maga is csatlakozott, de nem adta fel egyéni terveit sem a Classmate forgalmazásával kapcsolatban.

A különleges időjárási körülmények közé tervezett, vízálló, nagy felbontású képernyővel és 12 órás élettartamú akkumulátorral felszerelt laptopokat a tajvani Quanta Computer Inc. gyártja majd.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp