Connect with us

Kóla, pizza, Quake

Dotkom

Kóla, pizza, Quake

Ma még kevés társaságnál hallottak Magyarországon a Rendszergazdák Megbecsülésének Napjáról, de az általunk megkérdezett cégek – egy-két kivételtől eltekintve – jó bulinak tartják.

A világ boldogabbik felén már nyolc éve minden év júliusának utolsó pénteke a Rendszergazdák Megbecsülésének Napja. Hogy mennyire nem egyértelmű az esemény megítélése, az is jelzi, hogy már az „ünnepnap” angol megnevezésének rövidítése (System Administrator Appreciation Day, SAAD) is rejt némi öniróniát. A Happy SAAD! – kissé erőltetett kiejtéssel – ugyanis Boldog szomorúságot! is jelenthet.

Nincs igazi egyetértés abban, hogy kik is valójában a rendszergazdák. Egyes vélemények szerint ők azok, akik modern Laokoónként birkóznak a szerverszoba kábelrengetegében, szkeptikusabb vélemények szerint csak rendet kellene már rakniuk végre. Más vélemények szerint korunk modern gladiátorai, akiknek nem csak a nap mint nap meghibásodó rendszerekkel kell megküzdeniük, hanem a – szerintük – egybitnyi intelligenciával megáldott felhasználókkal és főnökeikkel is. Az ellentábor szerint azonban a rendszergazdák csak lusta és ideggyenge egyedek, akik az emberi fejlődés egy alacsonyabb fokán, már csecsemőkorukban megrekedtek. Utóbbi vélekedést némileg alátámasztani látszik, hogy sok az olyan rendszeradminisztrátor, akin csak akkor láthatók a boldogság pillanatokra átsuhanó nyomai, amikor egyhangú étkezését – pizza, kóla, slussz – egy kis játékkal szakíthatja meg – vagy fordítva. Egészen más – de nem feltétlenül releváns – vélemények szerint a rendszergazdák szépek, okosak és nagy munkabírásúak, amit a tudományosan kidolgozott speciális étrendjüknek – pizza, kóla, slussz – is köszönhetnek.

A rendszergazda fogalmának meghatározása tehát elsősorban attól függ, hogy eddig milyen tapasztalatokat szereztünk velük kapcsolatban. Éppen ezért nem lehet csodálkozni, hogy a fogalom meghatározására tett eddigi legsikeresebb kísérlet is csak a csoportba tartozók felsorolására vállalkozik. E szerint a rendszeradminisztrátor az, aki többfelhasználós számítógéprendszerek, LAN-, WAN-hálózatok, telefon- és hangpostarendszerek vagy egyéb más, informatikával, kommunikációval kapcsolatos rendszerek működéséért felelős (lásd táblázat). Persze nem mindegyikért egy személyben.

A rendszeradminisztrátorokat gyakran nevezik rendszergazdának (ezt nem mindegyik szereti, mert a rendszer gazdája, tulajdonosa a legritkább esetben esik egybe magával a rendszeradminisztrátorral), adminnak, angol nyelvterületeken sysadminnak, S.

A.-nak, Unix környezetben pedig egyszerűen csak rootnak, magyarul gyökérnek. Feltehetően ennek az angol nyelvterületen nincs olyan negatív kicsengése, mint Magyarországon.

Egy bizonyos cégméret alatt szerintem nincs szükség főállású rendszergazdára, az ilyen tevékenységet outsource-partnernek célszerű kiadni – válaszolta kérdésünkre Both Vilmos, a Telkes Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója. Mint elmondta: az informatikai feladatokat ellátó partnercégének javasolni fogja egy egyszerű, ám bensőséges ünnep megtartását a telephelyükön. Támogatja, hogy pénteken az összes informatikus ünnepeljen, de természetesen elvárja, hogy cégénél minden rendben menjen – tette hozzá.

Mi nem ünnepeljük ezt a napot, igaz, eddig nem is hallottunk róla. Egy olyan vállalatnál, ahol nincs kiszervezett informatika, a rendszergazda értékes – úgymond „misztikus” – része a vállalati kultúrának. Az ilyen cégekre jellemző családias légkör kiemeli a felhasználók problémáival egész évben foglalatoskodó rendszergazdákat. Ez is bizonyítja, hogy az ilyen „bennfentes” megoldás mennyire személyfüggő informatikát eredményez a vállalati kultúrában – mondta Juhász Lajos, az informatikai outsorcing egyik piacvezető vállalata, a Navigator Informatika Zrt. vezérigazgatója. Az it-outsourcing szolgáltatás keretében a rendszergazdákkal nem találkozik közvetlenül a felhasználó, hiszen ő csak egyfajta jótékony háttérmunkával igyekszik elősegíteni azt, hogy az informatikai rendszer problémamentes működése segítse a felhasználók munkáját. Jóllehet ebben az üzemeltetői kultúrában sokkal személytelenebb a támogatói munka, mégis garantáltan személyfüggetlen megoldás az it-outsourcing szolgáltatást igénybe vevő vállalat vagy intézmény számára – tette hozzá Juhász Lajos.

Dobozi Péter, az Aquis Informatika Zrt. vezérigazgatója szerint a csapatépítés szempontjából remek alkalom a rendszeradminisztrátorok napja. Az egyébként nagy rendszerintegrátori múltra visszatekintő vállalat a megkeresésünk kapcsán döntött úgy, hogy első ízben megünneplik ezt a napot: szokásos, munkaidő utáni sörözésük apropóját csütörtökön ez fogja megadni.

Pár évvel ezelőtt – anyacégünk révén – hallottunk a sysadmin day-ről, idén már köszönő e-mailben meg is emlékezünk róla. Ez csak amolyan motiváló figyelmesség, ami jelzi, hogy továbbra is számítunk a kolléga szaktudására: a köszönő szavak mellett a jövőben elvégzendő szép feladatai felsorolásával is biztosítjuk arról, hogy milyen fontos láncszeme gépezetünknek – mondta Magó Edina, az AIG/Lincoln ingatlanfejlesztő cég marketingvezetője. Mi sem természetesebb annál, mint hogy megtartjuk – közölte Horváth Attila, a Akció-Nxs Reklámügynökség kreatív igazgatója. Ezen a napon rendszergazdáinkat strandra visszük, hogy legalább egy évben egyszer lásson napot a bőrük. Ezzel próbáljuk ellensúlyozni, hogy idejük nagy részét irodában, sötét szerverszobákban töltik. A strandon off-line Doom lesz a program, vízipisztolyokkal. Este könnyed szórakozással zárjuk az ünnepet, amelyet Hacki Tamás produkciója tesz teljessé. Az ismert füttyművész polifonikus csengőhangon szórakoztatja majd a társaságot – mondta el a rendszergazdanapi ünnepségsorozat tervét Horváth Attila.

Idehaza a magyarországi Unix-felhasználók és adminisztrátorok weboldala, a hup.hu karolta fel az ügyet. Ők az idén harmadszor rendezik meg a rendszeradminisztrátor-találkozót.

Amerikából jöttemA rendszeradminisztrátorok napja egy fiatal chicagói rendszergazda ötlete volt. Ted Kekatos azért indította el az internetes kampányt, hogy legalább az év egy napján ismerjék el a rendszerek urainak munkáját – írja a Microsoft-megoldások professzionalistáinak lapja, az mcpmag.com. „A GTS-Datanetnél minden nap megbecsüljük a rendszergazdáinkat…” Hámon Krisztina, a GTS-Datanet Távközlési Kft. pr-menedzsereSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő