Connect with us

technokrata

A letöltők adatai nem kiadhatók

Dotkom

A letöltők adatai nem kiadhatók

Az internet-szolgáltatók nem kötelezhetők a zeneszámok és más szerzői jog által védett anyagok illegális online megosztásával vádolt személyek adatainak átadására – áll az Európai Bíróság közleményében.

Juliane Kokott, az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a közösségi jog alapján a büntetőügyekkel ellentétben, polgári ügyekben a tagállamok hozhatnak olyan szabályozást, amely alapján megtagadható az internetezők személyes adatainak kiadása – írja az EUvonal.hu.

A kérdés azután merült fel, hogy a telekommunikációs és internet-szolgáltató Telefonica cég elutasította a spanyol zenei és audiovizuális szövetség, a Promusicae kérését, amely olyan IP címekhez kapcsolódó nevek és címek kiadására irányult, ahol a szövetség szerint a KaZaA fájlmegosztó programot használták a szerzői jog által védett zeneszámok illegális megosztására.

Promusicae azért akarta megszerezni a személyes adatokat, hogy jogi eljárást indíthasson a fájlmegosztók ellen. A Telefonica álláspontja szerint azonban ilyen adatokat csak büntetőjogi eljárással, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági üggyel összefüggésben adhat ki.

Az ügyben egy spanyol bíróság fordult az Európai Bírósághoz előzetes döntéshozatalt kérve. A főtanácsnok jogi szakvéleménye nem kötelező érvényű, a végső döntés az év végére várható, mely precedenst teremt majd Európában, ahol számos hasonló ügyben folyik eljárás.Forrás: EUvonal.hu  további hírek az EU-rólSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom