Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarország uniós csatlakozása jótékony hatással van a technológiai szektorra is

Dotkom

Magyarország uniós csatlakozása jótékony hatással van a technológiai szektorra is

Az IDC – a globális it-, távközlési és technológiai felhasználói piacok vezető információszolgáltató, tanácsadó cége – becslése szerint az uniós tagság több mint 27 milliárd dollár többletforrást generál a tíz új tagállam it-piacán a következő évtizedben.

belátható jövőben nem törik meg a fejlődés lendülete a 2004-ben csatlakozott tíz új uniós tagállam it-piacán. És ez döntően épp az uniós tagságnak köszönhető. Az IDC legújabb tanulmánya szerint a közvetlen és közvetett EU-források több mint 2,2 százalékponttal növelik az it-beszerzésekre költött éves összeget 2004 és 2013 között az érintett országokban. Ez az infrastruktúra-fejlesztésre, szoftverberuházásokra és szolgáltatásbeszerzésre fordítható 27,6 milliárd dollár olyan többletforrást jelent, amely az uniós tagság nélkül nem állt volna rendelkezésre. Az összeg Magyarországra jutó része 4,6 milliárd dollár.

A többletforrások minden országban más-más hatást fejtenek ki, mivel az üzleti környezetek sokfélék, és az egyes tagállamok informatikai fejlettsége, a vállalkozási kultúra és a külföldi tőkeberuházások mértéke is eltér egymástól – magyarázta Steven Frantzen, az IDC CEMA alelnöke és kutatási igazgatója, aki hozzátette: Az informatikai és az általános üzleti fejlődés fellendítéséhez az it-szállítóknak el kell igazodniuk a közvetlen források elosztásának folyamatában, és a gyakran it-megoldásokra épülő törvényhozási és reformkezdeményezésekben.

A közelmúlt gazdasági mutatói meggyőzően bizonyítják, hogy az EU-tagság jót tett a tíz új tagállam gazdasági fejlődésének. Az Eurostat adatai szerint az új tagok GDP-je – Málta kivételével – a 15 régi EU-tagállam 2005-ös 1,5, illetve 2006-os 2,6 százalékos átlagát meghaladva növekszik. Észtországban és Lettországban 10 százalék feletti a GDP-növekedési üteme, amelynek alapján e két állam a világ leggyorsabban növekvő gazdaságai közé tartozik. Magyarországon 2006-ban 4 százalékkal nőtt a GDP. Az it-piacokon még kedvezőbb volt a növekedés. A magánfelhasználók többnyire it-eszközök vásárlására vagy bővítésére használják nagyobb vásárlóerejüket, a vállalatokra viszont nagy nyomás nehezedik, hogy a versenyben való helytállás érdekében vegyék át a nemzetközi szereplők technológiai és átláthatósági normáit. Aztán ott a jogszabályi háttér. Az IDC szerint a törvényi előírások fontos szerepet játszanak az it-piac növekedésében, bár hatásukat gyakran alábecsülik. A nagyobb nyilvánosságot élvező távközlési és adatvédelmi jogszabályoktól kezdve a digitális aláírásokra és a vámügyintézésre vonatkozó, kevésbé ismert előírásokig az informatika gyakorlati alkalmazása sokféle uniós szabály és irányelv betartása szempontjából kulcsfontosságú. Az IDC számításai szerint évente átlagosan közel 12 százalékkal bővülnek majd az it-kiadások az EU tíz új tagállamában a 2004-gyel kezdődő évtizedben. Az összes uniós finanszírozási komponens kumulatív hatása nyomán 2013-ban 22 százalékkal többet fordíthatnak majd informatikai fejlesztésekre az új tagállamok, mint egyébként (azaz uniós tagság nélkül) tehetnék. Magyarországban várhatóan 25 százalék lesz ez az uniós többlet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés