Connect with us

Mikor született meg az első számítógépes vírus?

Dotkom

Mikor született meg az első számítógépes vírus?

Tiszta vizet öntünk a pohárba.

Tavaly arról írtunk, hogy az első számítógépes vírus immár 20 éves lett. Akkor az 1986-os évet adtuk meg a komputerizált fenyegetések születési dátumának, ám ez utólag nem bizonyult pontosnak. Az idén ugyanis felröppentek olyan hírek, hogy az igazi első (Elk Cloner) idén lett 25 éves (vagyis 1982-őben jött létre) – a Cnet egyik blogolója szerint azonban még mélyebbre nyúlnak a gyökerek.

Egészen az 1970-es évekig kell visszatekinteni, ha valóban az első számítógépes vírusokat akarjuk tanulmányozni – ekkor az Elk Cloner még sehol sem volt. A Creeper nevű digitális kártevőt például először az ARPAneten fedezték fel. Ez az a hálózat, amit később sokkal többen, teljesen más néven ismernek – az Internet. Az Egyesült Államok katonai kutatólaboratóriumában megalkotott networkön terjedt tehát az első – a Viruslist közlése szerint Tenex operációs rendszer alatt készült, és másolatai képesek voltak egymástól függetlenül hálózati hozzáférést szerezni a modemen keresztül, majd ezután fel tudták magukat másolni egy távoli rendszerre. A fertőzés megtörténtét a következő üzenet képernyőn való megjelenése bizonyította: „I´M THE CREEPER: CATCH ME IF YOU CAN” (Én vagyok a Creeper: kapj el, ha tudsz).

Érdekes, hogy az elmúlt években tapasztalt „vírusháború” (amikor az egymással rivalizáló vírusírók az Interneten férgeiket a másik kiirtására is felkészítették) nem új jelenség: már a Creeper idejében sor került az első összecsapásra. A Creeper ellen ugyanis egy másik vírussal, a Reaperrel védekeztek. Ez utóbbinak két feladata volt: hálózaton keresztül megvizsgálni a becsatlakozott számítógépeket, és ha azon megtalálható volt a Creeper, akkor letörölni.

A következő jelentősebb állomás a vírustörténelemben az 1974-es évre esett – ekkor jelent meg a Rabbit. Habár eredetileg ártalmatlan volt, olyan gyorsan készített magáról másolatokat a többi komputerre, hogy nagyon hamar elért egy kritikus tömeget, ami után már szinte lehetetlen volt a rendszert használni, annyira lelassult. Egy évre rá egy újabb digitális kártevő született, melyet a Pervading Animal (Szaporodó Állat) névre kereszteltek el. A Univac 1108-as gépeket „örvendeztette meg” vele John Walker, aki rájött, hogyan lehetne terjeszteni játékfile-okat. Az Animal nevű játék egy olyan öntanuló program volt, melyben 20 kérdést feltéve „kitalálta”, hogy milyen állatra gondol a monitor előtt ülő. Walker létrehozott egy vírust (Pervade), amit ha a rendszer bármelyik programja meghívott, akkor bemásolta magát a felhasználó összes olyan könyvtárába, amihez hozzáférése volt – természetesen a gép mellett ülő tudta nélkül.

A fentiekből adódóan az első számítógépes vírus még 30 évnél is öregebb. Igaz, hogy ezek az automatizált programok még nem terjedtek el annyi számítógépen, és más jellegzetességeket mutattak fel, mint a 80-as, majd később a 90-es évek kártevői, mindazonáltal nem hagyhatók figyelmen kívül, ami az előzményeket illeti. A Wikipedia vírusokról készült remek összefoglalója itt olvasható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom