Connect with us

technokrata

Még keresi a gödör alját a Yahoo

Dotkom

Még keresi a gödör alját a Yahoo

Sorrendben a hatodik olyan negyedévét zárta a Yahoo Inc.

, amelyben profitja csökkenéséről volt kénytelen beszámolni: a júniussal zárult három hónapban 161 millió dollár adózott eredményt ért el az internetes szolgáltató, szemben az egy évvel korábbi 164 millióval. Ez összhangban volt a cég nemrég lejjebb szállított előrejelzésével, ezzel együtt papírjainak árfolyama csaknem négy százalékkal esett New Yorkban a zárás utáni kereskedésben. A Yahoo részvényei csaknem 30 százalékkal gyengültek 2006 eleje óta – emlékeztetett a Reuters –, nagy riválisa, a Google pedig elhúzott mellette. A bajok gyökerét a hirdetők elfordulásában látják az elemzők – a Yahoo bevételeinek 80 százaléka származik a reklámokból –, amiben az is közrejátszik, hogy egyre több vállalat fedezi fel az olcsóbb reklámlehetőségeket kínáló közösségi site-okat. Ennek a Google eredményein is meg kellene látszania – ehhez képest a piac jó eredményeket vár csütörtökön megjelenő gyorsjelentésétől. A Google irányítóinak sikerét mutatja az is, hogy az eMarketer internetpiac-kutató cég szerint idén ők mondhatják magukénak az USA 21,7 milliárd dolláros online hirdetési piacának 27,4 százalékát, míg a Yahoo részesedése 16,3 százalékot ér majd el (2005-ben még 19,4 százalék volt).

A Yahoo részvényesei júniusban megelégelték a vezetés tehetetlenkedését és Jerry Yangot, a cég egyik alapítóját bízták meg a vezérigazgatói tisztséggel (NAPI Gazdaság, 2007. június 20., 5. oldal). A következő száz napot egy stratégiai terv kidolgozására szánom – mondta Yang a negyedéves jelentés kapcsán tartott telefonos tájékoztatóján.

Közel ötszázalékos árfolyamcsökkenéssel fogadta a piac az Intel Corp. gyorsjelentését, noha a világelső félvezetőgyártó nettó profitjának 44 százalékos bővüléséről számolt be: 1,28 milliárd dollárt ért el, 8,4 százalékkal, 8,68 milliárd dollárra növekvő árbevétel mellett. A csalódás oka az volt, hogy a haszonkulcs csak 46,9 százalékos lett, szemben a cég 48 százalékos előrejelzésével, amit részben a személyi számítógépekben használt félvezetők árának esésével, részben a mobiltelefonok memóriachipjei iránti kereslet gyengülésével magyaráztak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom