Connect with us

technokrata

Mobiltelefonok: mi a leggyengébb láncszem?

Dotkom

Mobiltelefonok: mi a leggyengébb láncszem?

Egyre nagyobb a digitális fertőzés kockázata.

A számítógépek fejlődése során már hihetetlenül sok szellemi és anyagi tőkét invesztáltak a biztonság magas szintre emelésébe. Ezt felismerve az (online) támadók rájöttek, hogy gyakran sokkal kifizetődőbb, egyszerűbb a védelem leggyengébb láncszemét célba venni: a felhasználót. Nos, nincsen ez másként a mobiltelefonnal sem – a social engineering taktika kommunikációs eszközünkön keresztül is egyre inkább veszélyt jelent.

Az F-secure biztonsági szakértője, Patrik Runald szerint a Symbian operációs rendszerrel működő mobiltelefonok „elég biztonságosak”. Ennek ellenére a biztonság kérdése mégis probléma. „Az összes digitális kártevő, amit eddig láttam, nagyban épít arra, hogy a felhasználó maga fogja telepíteni, mégpedig úgy, hogy akár három vagy négy biztonsági figyelmeztetést is átlép. Vagyis a rés igazából nem az operációs rendszerben van.” – mondta Runald.

Azzal egyetértett a szakértő, hogy a kezelői felület néha zavaros útmutatása problémát okozhat, de általánosságban elmondható, hogy a biztonsági gondok javát az emberek figyelmetlensége, nemtörődömsége okozza. A felhasználók zöme ugyanis egyszerűen ignorálja a figyelmeztető jeleket. Runald szerint számos veszély leselkedik a mobiltelefonálók igen népes táborára: csengőhangok, játékok, videók, háttérképek – egy csomó érdekesség, amik között bizony ártalmas dolgok is megbújnak.

Például a Bluetooth felhasználók találkozhatnak azzal a kérdéssel, miszerint: „Szeretné ezt a programot most telepíteni?” Amikor a Nem opciót választják, a kérdés megismétlődik. A „választás” folyamatát gyakran azzal zárja le a problémával tovább törődni nem kívánó telefontulajdonos, hogy enged a nyomásnak. Ez pedig a kis készülék digitális fertőzöttségéhez vezet, állítja Runald. Azt javasolja ezért a fenti kérdéssel találkozóknak, hogy „csak sétáljanak el”. A Bluetooth-nak ugyanis nagyon limitált (maximum 10 méteres) a hatóköre. Egy kicsivel arrébb menve máris elveszti a fertőzött készülék folyamatosan beérkező kérelmét a telefon – de még jobb, ha a felhasználó nem is tartja bekapcsolva a „Kékfogat”, amikor nincsen rá szüksége (ez az üzemidő szempontjából is előnyös választás).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom