Connect with us

Rootkit a Sony CD-ken – végjáték

Dotkom

Rootkit a Sony CD-ken – végjáték

A vállalat beperelte a másolásvédelmi célokat szolgáló digitális kártevőt kifejlesztő céget.

Még 2005 őszének végén pattant ki a botrány: a Sony olyan zenei albumokat hozott forgalomba szerte a világon, amik rootkitet tartalmaztak, másolásvédelem gyanánt. Az asztali lejátszókban semmilyen problémát nem okozó, de a PC-s használat során számtalan galibával járó program miatt a távol-keleti vállalat kénytelen volt bocsánatot kérni vásárlóitól, és kárpótolnia kellett őket.

A helyzetet tovább tetézte, hogy a malware egyben biztonsági rést is ütött a számítógépek védelmén – sőt, a rootkitet eltávolító első patch is nyitottá tette a komputereket egy online támadással szemben (részletekbe menően itt lehet tájékozódni). A Sony BMG tehát nagyon megjárta az agresszív másolásvédelmi eljárással; lehet, hogy emiatt akarja elverni a port a fejlesztő cégen. Merthogy a rootkit nem a Sony terméke, azt vásárolta egy ilyen programok készítésére szakosodott vállalkozástól.

A japán óriáskonszern most 12 milliárd dolláros kártérítésre vonatkozó pert nyújtott be az Amergence Group, vagyis a fejlesztő cég ellen, azt állítva, hogy a leszállított szoftver nem megfelelően működött. Érdekes szituáció alakult ki tehát, hiszen a hanglemezkiadó saját hatáskörében hitelesítette anno z alkalmazást; sőt, szintén a Sony volt az, amely először semmit sem akart tenni, amikor a felhasználók panaszai özönleni kezdtek.

Összességében 5,75 milliárd dollárjába került ez a fiaskó a kiadóvállalatnak, amit most megpróbál bevasalni a fejlesztőkön – az azonban erősen kétséges, hogy sikerrel fog járni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom