Connect with us

A 10 legfertőzőbb kémprogram/trójai

Dotkom

A 10 legfertőzőbb kémprogram/trójai

Mindig is kíváncsi volt, mit tesznek a trójai programok? Cikkünkből kiderül.

A Sunbelt Threat Research Center havi toplistájában a világszerte fertőző 10 legelterjedtebb kémprogramról találhatunk egy rövid működési leírást, ami segíthet a hasonló károkozók jövőbeni elkerülésében. A lista minden hónapban a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő több százezer felhasználó automatikus visszajelzései alapján készül. A CounterSpy adatbázisa szerint 2007 júniusában is a felnőtt tartalmú videók lejátszásához szükséges médialejátszó bővítmény a legelterjedtebb kémprogram. Az alkalmazás egyes felnőtt tartalmak lejátszásához szükséges kiegészítő fájlként tünteti fel magát, ám letöltésével a felhasználó automatikusan utat nyit további kémprogramok számára, amelyekkel teljes mértékben uralható személyi számítógépünk: botnetekbe kapcsolva a mi gépünk is részt vehet spamek küldésében, míg a hackerek további illegális tevékenységekre használhatják a hardverkapacitást, arról nem is beszélve, hogy személyes adatainkhoz, dokumentumainkhoz is hozzáférnek. Legveszélyesebb azonban az, ha billentyűzetfigyelés révén hozzáférnek a begépelt jelszavainkhoz, hitelkártya adatainkhoz, vagy akár internetes bankunk belépési kódjához is.

A toplista első felében az előző hónaphoz képest nem történt változás, a lista második részében viszont előretörtek a trójai alkalmazások, amelyek trójai faló módjára nyitják meg az utat sok más károkozó letöltése előtt. A listán előkelőbb helyre került a WinAntivirusPro ál-antivírus termék, amely neve alapján Microsoft fejlesztésnek látszik, ám közel sem az. A kémprogram valójában a feltelepítés után a felhasználót különböző termékek mielőbbi vásárlására, hitelkártya adatainak kiadására csábítja.

A CounterSpy adatai alapján egyre aktívabbak a trójai programok: az előző havi toplistában 4 helyen szerepelt trójai alkalmazás, ehhez képest most 10-ből 6 helyezett trójai program. Ezek az alkalmazások jobb esetben csak hamis riasztást adnak számítógépünk biztonsági állapotáról és további biztonsági termékek megvásárlására ösztönöznek – ilyen például a Trojan.Smitfraud – ám többségük további károkozók letöltésével és futtatásával nagyon veszélyes, a számítógép irányítását gyorsan illetéktelen kezekbe juttatják.

„A kémprogramok elterjedtségéből egyértelműen látszik, hogy kevés antivírus képes megfelelő védelmet nyújtani ellenük, ezért számítógépünk teljes védelméhez ma már hatékony kémprogram-eltávolítóra is ugyanúgy szükség van.” – mondta Bódis Ákos, a CounterSpy magyarországi képviseletének vezetője.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom