Connect with us

Hirdetés

technokrata

Telefonhívás-figyelő szoftver

Dotkom

Telefonhívás-figyelő szoftver

Féltékenység, bizalmatlanság, kíváncsiság – az ok szinte mindegy, a Radar egyre népszerűbbé válik.

A Cnet információi szerint egy olyan új alkalmazás van terjedőben, amely szöveges üzenetben képes informálni egy másik telefonszámon keresztül a figyelőt arról, ha a megfigyelt telefonra gyanús hívás érkezik. A Radar névre keresztelt szoftver akkor küld SMS-t, ha olyan hívás érkezik be, amelynek száma nem szerepel egy előre rögzített listán. Ez a lehetőség pedig számos amerikai szülőnek tetszik, akik ahelyett, hogy a nehezebb utat választanák (azaz őszinték lennének csemetéikkel és erre nevelnék őket is), inkább a technika adta lehetőségekkel próbálják meg kiszedni belőlük az egyébként valószínűleg elhallgatott információkat.

Az EAgency Systems által kifejlesztett Radar egyelőre csak az USA-ban érhető el, havi 10 dolláros díjért (vagyis adott esetben többe kerülhet a megfigyelés, mint a gyerek SMS-ezése). A Newport Beach-beli székhelyű kaliforniai cég azonban terjeszkedésre gondol – kezdetben csupán a Blackberry eszközökön működött a szolgáltatás, később azonban sikerült megállapodni a Motorolával és a Verizon Wireless-szel is, közölte Bob Lotter, a cég alapítója.

Mivel a szoftver még elég új, ezért csak néhány száz előfizetőt sikerült toboroznia az EAgency Systems-nek, mondta Lotter; az emberek egymás iránti bizalmatlanságára épített üzleti modell azonban csak sikeres lehet – különösen az Egyesült Államokban. Elég csak a PC-s érában jelenlevő, úgynevezett parental control szoftverek történetére tekinteni: néhány éve még sehol sem voltak a szülői felügyeletet digitális szűréssel, logolással megvalósító alkalmazások, napjainkban pedig szinte minden komplett védelmi szoftver (például a Symantec Internet Security-je) magában foglalja. Tulajdonképpen „ideje volt”, hogy egy ilyen szoftver megjelenjen, hiszen a fiatalok sosem látott mobilitással, szabadsággal rendelkeznek, ugyanakkor a telefonhoz is igen ragaszkodnak.

Hogyan működik a Radar? Az előfizetőnek be kell jelentkeznie egy biztonságos website-ra, a Mymobilewatchdog.com site-ra, itt tarthatja karban az accountját. Ha létrejött a szerződés, akkor a Radar vezetékmentes kapcsolaton keresztül letölthetővé válik egy vele kompatibilis telefonra. Ezt követően beállítható a megfigyelt telefon híváslistája, amiről nem kér szöveges tájékoztatást az aggódó szülő – a többi beérkező hívásról viszont kapni fog. Sőt, a szolgáltatás ennél jóval többet kínál: a részletes híváslistát (számokkal és időtartammal), a teljes szöveges üzeneteket, és – a fejlesztéseknek köszönhetően – nemsokára az MMS képüzeneteket is megnézheti a website-ra bejelentkező.

Mindez persze nem történhet a megfigyelt személy háta mögött – a Radar logója kijelzésre kerül a telefonon, hogy ne lehessen senkit sem tudta nélkül „lehallgatni”. Persze kérdés, hogy milyen mértékben árt ez a fajta megfigyelés a gyerek-szülő közötti bizalmi kapcsolatnak – véleményünk szerint, ha a szülő már ehhez az eszközhöz nyúl, sok bizalma már nem lehet csemetéjében (vagyis nem sokat).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés