Connect with us

technokrata

Telefonhívás-figyelő szoftver

Dotkom

Telefonhívás-figyelő szoftver

Féltékenység, bizalmatlanság, kíváncsiság – az ok szinte mindegy, a Radar egyre népszerűbbé válik.

A Cnet információi szerint egy olyan új alkalmazás van terjedőben, amely szöveges üzenetben képes informálni egy másik telefonszámon keresztül a figyelőt arról, ha a megfigyelt telefonra gyanús hívás érkezik. A Radar névre keresztelt szoftver akkor küld SMS-t, ha olyan hívás érkezik be, amelynek száma nem szerepel egy előre rögzített listán. Ez a lehetőség pedig számos amerikai szülőnek tetszik, akik ahelyett, hogy a nehezebb utat választanák (azaz őszinték lennének csemetéikkel és erre nevelnék őket is), inkább a technika adta lehetőségekkel próbálják meg kiszedni belőlük az egyébként valószínűleg elhallgatott információkat.

Az EAgency Systems által kifejlesztett Radar egyelőre csak az USA-ban érhető el, havi 10 dolláros díjért (vagyis adott esetben többe kerülhet a megfigyelés, mint a gyerek SMS-ezése). A Newport Beach-beli székhelyű kaliforniai cég azonban terjeszkedésre gondol – kezdetben csupán a Blackberry eszközökön működött a szolgáltatás, később azonban sikerült megállapodni a Motorolával és a Verizon Wireless-szel is, közölte Bob Lotter, a cég alapítója.

Mivel a szoftver még elég új, ezért csak néhány száz előfizetőt sikerült toboroznia az EAgency Systems-nek, mondta Lotter; az emberek egymás iránti bizalmatlanságára épített üzleti modell azonban csak sikeres lehet – különösen az Egyesült Államokban. Elég csak a PC-s érában jelenlevő, úgynevezett parental control szoftverek történetére tekinteni: néhány éve még sehol sem voltak a szülői felügyeletet digitális szűréssel, logolással megvalósító alkalmazások, napjainkban pedig szinte minden komplett védelmi szoftver (például a Symantec Internet Security-je) magában foglalja. Tulajdonképpen „ideje volt”, hogy egy ilyen szoftver megjelenjen, hiszen a fiatalok sosem látott mobilitással, szabadsággal rendelkeznek, ugyanakkor a telefonhoz is igen ragaszkodnak.

Hogyan működik a Radar? Az előfizetőnek be kell jelentkeznie egy biztonságos website-ra, a Mymobilewatchdog.com site-ra, itt tarthatja karban az accountját. Ha létrejött a szerződés, akkor a Radar vezetékmentes kapcsolaton keresztül letölthetővé válik egy vele kompatibilis telefonra. Ezt követően beállítható a megfigyelt telefon híváslistája, amiről nem kér szöveges tájékoztatást az aggódó szülő – a többi beérkező hívásról viszont kapni fog. Sőt, a szolgáltatás ennél jóval többet kínál: a részletes híváslistát (számokkal és időtartammal), a teljes szöveges üzeneteket, és – a fejlesztéseknek köszönhetően – nemsokára az MMS képüzeneteket is megnézheti a website-ra bejelentkező.

Mindez persze nem történhet a megfigyelt személy háta mögött – a Radar logója kijelzésre kerül a telefonon, hogy ne lehessen senkit sem tudta nélkül „lehallgatni”. Persze kérdés, hogy milyen mértékben árt ez a fajta megfigyelés a gyerek-szülő közötti bizalmi kapcsolatnak – véleményünk szerint, ha a szülő már ehhez az eszközhöz nyúl, sok bizalma már nem lehet csemetéjében (vagyis nem sokat).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom