Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Vista SP1 egy héten múlva?!

Dotkom

Windows Vista SP1 egy héten múlva?!

Hivatalosan a hónap közepén érkezik a javítócsomag első bétája.

Az utóbbi időben alaposan felkavarodott a Microsoft legújabb operációs rendszerének első javítócsomagja körül kialakult állóvíz. Ennek fő oka a Google panasza volt: az amerikai, online keresőmotorjáról elhíresült vállalatnak ugyanis az USA Igazságügyi Minisztériuma igazat adott, miszerint a Microsoft hátrányos helyzetbe hozza a Google asztali keresőjét Redmond saját, hasonló funkciót betöltő megoldásával szemben (erről bővebben itt).

Emiatt a Microsoft úgy döntött, hogy eleget tesz a minisztériumi rendelkezésnek, és még az idén kiadja az első javítócsomagot. Nem sokkal ezután azonban kiderült, hogy csak annak első bétaváltozata várható novemberben, maga a service pack át fog csúszni a jövő évre. Ehhez képest pár napja azt jelentette be Redmond, hogy az első kipróbálható változat már e hónap közepén elérhető lesz. Igaz, ezt nevüket az információhoz adni nem akaró források szivárogtatták ki, vagyis még nem vehető száz százalékosra, hogy a 16-ával kezdődő héten valóban lesz Windows Vista SP1 beta.

Amennyiben azonban valóban a fentiek szerint fognak történni a dolgok, akkor az sem zárható ki, hogy még 2007-ben debütálhat a Vista első javítócsomagja – egy időpontban a Windows Server 2008-cal. Vagyis annak RTM (release to manufacture, vagyis gyártásra kész) állapotba való jutásával, bár ez utóbbi dátum szintén elég bizonytalan még. Ami viszont kétkedésre adhat okot, az az a tény, hogy a javítócsomagok általában közel egy évig szoktak bétaállapotúak lenni – egy novemberi debütálás pedig alig 4 hónapot adna erre az időszakra.

Azért nem lehet biztosat tudni egészen a megjelenésig, mert a Windows Engineering részleg igazgatója, Steven Sinofsky nagyon szigorú információáramlási szabályzatot fogadtatott el a Windows kliens csapat programozóival. Ahelyett, hogy konkrét időpontokat ígérgetnének, teljes a hírzárlat, vagyis a kóderek nem adhatnak ki a Windows kliensfejlesztésre vonatkozó információkat anélkül, hogy egy komoly perben nem találnák magukat. Az egész hasonlít az Apple titkolózására – Steve Jobs cége szintén igen háklis lesz, ha a fejlesztéseiről idő előtt kiszivárog ez-az (volt példa, amikor ezért bloggereket is beperelt a vállalat).

Vista SP1 – amit eddig tudni lehet
Már korábban igyekezett világossá tenni a Microsoft, hogy a Vista első javítócsomagja inkább javításokat, mintsem új funkciókat hoz. A változtatások java a már meglevő szolgáltatásokat fejleszti tovább vagy azok hiányosságait iktatja ki. Íme egy rövid lista:
– teljesítménybeli változtatások, a lassú file-másolás és a rendszerleállítás kapcsán (a jelenségről bővebben itt)
– továbbfejlesztett átviteli teljesítmény és csökkentett CPU használat az SD Advanced DMA kapcsán
– ExFat támogatás (a Windows flash memóriás tárolóegységekhez készített file-formátuma)
– a merevlemez titkosításra szolgáló Bitlocker Drive Encryption továbbfejlesztése – lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy már ne csak a teljes Vista partíciót titkosítsa, hanem csak a helyileg készített adatpartíciókat is
– EFI (Extensible Firmware Interface) bootolás 64 bites számítógépeken stb.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés