Connect with us

Windows Vista SP1 egy héten múlva?!

Dotkom

Windows Vista SP1 egy héten múlva?!

Hivatalosan a hónap közepén érkezik a javítócsomag első bétája.

Az utóbbi időben alaposan felkavarodott a Microsoft legújabb operációs rendszerének első javítócsomagja körül kialakult állóvíz. Ennek fő oka a Google panasza volt: az amerikai, online keresőmotorjáról elhíresült vállalatnak ugyanis az USA Igazságügyi Minisztériuma igazat adott, miszerint a Microsoft hátrányos helyzetbe hozza a Google asztali keresőjét Redmond saját, hasonló funkciót betöltő megoldásával szemben (erről bővebben itt).

Emiatt a Microsoft úgy döntött, hogy eleget tesz a minisztériumi rendelkezésnek, és még az idén kiadja az első javítócsomagot. Nem sokkal ezután azonban kiderült, hogy csak annak első bétaváltozata várható novemberben, maga a service pack át fog csúszni a jövő évre. Ehhez képest pár napja azt jelentette be Redmond, hogy az első kipróbálható változat már e hónap közepén elérhető lesz. Igaz, ezt nevüket az információhoz adni nem akaró források szivárogtatták ki, vagyis még nem vehető száz százalékosra, hogy a 16-ával kezdődő héten valóban lesz Windows Vista SP1 beta.

Amennyiben azonban valóban a fentiek szerint fognak történni a dolgok, akkor az sem zárható ki, hogy még 2007-ben debütálhat a Vista első javítócsomagja – egy időpontban a Windows Server 2008-cal. Vagyis annak RTM (release to manufacture, vagyis gyártásra kész) állapotba való jutásával, bár ez utóbbi dátum szintén elég bizonytalan még. Ami viszont kétkedésre adhat okot, az az a tény, hogy a javítócsomagok általában közel egy évig szoktak bétaállapotúak lenni – egy novemberi debütálás pedig alig 4 hónapot adna erre az időszakra.

Azért nem lehet biztosat tudni egészen a megjelenésig, mert a Windows Engineering részleg igazgatója, Steven Sinofsky nagyon szigorú információáramlási szabályzatot fogadtatott el a Windows kliens csapat programozóival. Ahelyett, hogy konkrét időpontokat ígérgetnének, teljes a hírzárlat, vagyis a kóderek nem adhatnak ki a Windows kliensfejlesztésre vonatkozó információkat anélkül, hogy egy komoly perben nem találnák magukat. Az egész hasonlít az Apple titkolózására – Steve Jobs cége szintén igen háklis lesz, ha a fejlesztéseiről idő előtt kiszivárog ez-az (volt példa, amikor ezért bloggereket is beperelt a vállalat).

Vista SP1 – amit eddig tudni lehet
Már korábban igyekezett világossá tenni a Microsoft, hogy a Vista első javítócsomagja inkább javításokat, mintsem új funkciókat hoz. A változtatások java a már meglevő szolgáltatásokat fejleszti tovább vagy azok hiányosságait iktatja ki. Íme egy rövid lista:
– teljesítménybeli változtatások, a lassú file-másolás és a rendszerleállítás kapcsán (a jelenségről bővebben itt)
– továbbfejlesztett átviteli teljesítmény és csökkentett CPU használat az SD Advanced DMA kapcsán
– ExFat támogatás (a Windows flash memóriás tárolóegységekhez készített file-formátuma)
– a merevlemez titkosításra szolgáló Bitlocker Drive Encryption továbbfejlesztése – lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy már ne csak a teljes Vista partíciót titkosítsa, hanem csak a helyileg készített adatpartíciókat is
– EFI (Extensible Firmware Interface) bootolás 64 bites számítógépeken stb.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom