Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jogsértő szoftverek a vidék bankjainál?

Dotkom

Jogsértő szoftverek a vidék bankjainál?

Május 31-ével elhagyta a Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségét (TÉSZ) a legnagyobb tag, a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet (Siktak).

Mint azt Illés Tibornétól, az integrációtól távolmaradt takarékszövetkezetek 1993-ban létrehozott érdekvédelmi szövetségének főtitkárától megtudtuk, nem kibékíthetetlen vita miatt lépett ki a takarékszövetkezet a szövetségből, vagyis még bíznak a siklósiak visszatérésében. A Siklós és Vidéke Takarékszövetkezettel kapcsolatban azonban nem ez az egyetlen hír, amely az elmúlt hetekben vihart kavart: a szerzői jogi szakértő testület január 12-ei szakvéleménye szerint a takarékszövetkezet és annak több vezetője által létrehozott vállalkozások több más takarék- és hitelszövetkezetnek (Forrás, Soltvadkert, Tiszaföldvár és Széchenyi) olyan szoftverrendszert adtak el, amelynek fejlesztése és forgalmazása jogsértő. Épp ezért az érintett vállalkozásoktól, illetve Dobay Gábortól, a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-igazgatójától a szoftver eredeti kidolgozója, az Integra Rt. minimum 23 millió forintot és annak kamatait követeli.

Az Integra 1992-ben dolgozta ki Banking Accounting and Giro (BAG) szoftverrendszerét. Ezt a szoftvert vásárolta meg a takarékszövetkezet 1998-ban. 2001-ben bejegyezték a Siktak ügyvédjének birtokában lévő Magic-Wings Kft.-t, amely az Integrától átcsábított öt, a BAG fejlesztéséért felelős szakembert. A dolgozók kiválásának másnapján a Siktak felmondta a vállalkozói szerződést az Integrával azzal az indokkal, hogy a társaság elvesztette fejlesztői csapatát – ugyanekkor Dobay Gábor lemondott az Integra Rt. igazgatósági tagságáról is.

Szűk fél év múltán a Magic-Wings bemutatta „saját” fejlesztését a Globe hitelintézeti rendszert, amelyet azután a Globe Rt. kezdett el teríteni. A Globe-t a Magic-Wings, a siklósi és a soltvadkerti takarékszövetkezet hozta létre. A hírek szerint ez a szoftver a siklósi mellett összesen tíz helyen van ma forgalomban. A már említett szakértői jelentés egyértelműsíti, hogy a Globe a BAG szoftver átdolgozott változata, amire a Siktaknak nem volt felhatalmazása.

Lapunk kérdésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén úgy nyilatkoztak: nincs információjuk a történetről. A TÉSZ főtitkára hallott az ügyben indított perekről, ám állást foglalni nem kívánt. O. Kovács Gábor, a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezetője Dobay Gáborhoz irányította lapunkat, aki azonban – legalábbis számunkra – elérhetetlennek bizonyult.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés