Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ugyanaz törte fel az iPhone-t, aki a DVD másolásvédelmét is

Dotkom

Ugyanaz törte fel az iPhone-t, aki a DVD másolásvédelmét is

DVD Jon ismét hallatott magáról.

A norvég Jon Lech Johanson neve akkor vált ismertté, amikor még tinédzser korában (1999-ben) feltörte a DVD-k másolásvédelmét. A skandináv fiút az zavarta, hogy az eredeti filmes lemezeit nem tudta megnézni linuxos operációs rendszert futtató számítógépén, ezért látott neki a Content Scramble System kiiktatásának (az erre képes program aztán DeCSS néven vonult be a köztudatba). Később még a jogvédőket is sikerült legyőznie egy hosszan tartó peres eljárássorozatban – ám ez nemhogy elvette volna a kedvét a biztonsági kódok visszafejtésétől, hanem éppenhogy meghozta. Amint arról mi is írtunk, először az Apple Itunes másolásvédelmének totemoszlopát döntötte le, majd a Google Video esetében járt el hasonlóképpen. Önmagához hű maradt a Windows Media Player kapcsán is, és most ismét hallatott magáról (további részletek Jon történelméről).

Az elmúlt napokban/hetekben óriási hype alakult ki a Steve Jobs vezette vállalat legújabb terméke, az iPhone kapcsán. Az érintésérzékeny kijelzővel rendelkező mobiltelefonnal kapcsolatban a rosszindulatú hackerek, spammerek is megmozdultak, ugyanakkor a készülék védelmét szolgálni hivatott kód megmozgatta az „öreg rókákat” is. DV Jon nemrég egy olyan leírást tett közzé, amelynek segítségével (Windows környezetben) anélkül válik aktiválhatóvá a készülék, hogy ahhoz be kellene az AT&T-hez jelentkezni vele. Amint az a „So sue me” (Na akkor perelj be) blogjában olvasható, ennek a módosításnak köszönhetően nem kell sem pénzt, sem személyes információt megosztani az amerikai telefontársasággal – igaz, az iPhone nem is használható telefonként.

Mi értelme van akkor a törésnek? Nos, Wi-Wi hálózatokba be tud jelentkezni az Apple terméke, és iPod funkciójának is eleget tesz. A mindössze 8 KB-os alkalmazás mellett azonban egy kicsit konyítani is kell az állományszerkesztéshez – egy hexaeditorral módosítani kell az itunes.exe file-t. Emellett egy új hostbejegyzést is kell rögzíteni a Windows-os rendszerben ahhoz, hogy működőképes legyen a módszer – Jon állítása szerint így becsapható a telefon, és el lehetet hitetni vele, hogy az Apple saját aktivációs szerverével vette fel a kapcsolatot.

Mindazonáltal nem a norvég hacker az első, aki közzétett egy iPhone hacket (csak a legismertebb). Három másik módszer is terjedőben van, amely a készülék finoman szólva nem éppen legális kikódolását ismerteti. Mindez azért, mert az AT&T kizárólagos megállapodást kötött az Apple-lel, így csak ez a szolgáltató engedheti fel a hálózatára hivatalosan az Egyesült Államokban az almás cég kommunikációs eszközét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés