Connect with us

Megvált horvát lányától a Synergon

Dotkom

Megvált horvát lányától a Synergon

Eladta a Span d.o.o.-ban lévő 68 százalékos tulajdonrészét a Synergon. Bár a horvát leányvállalat a legutóbbi negyedévet már nyereséggel zárta, a vezetés úgy érezte, hogy a vállalkozás mérete miatt sohasem lesz a csoportba illeszthető.

Értékesítette a Span d.o.o.-ban lévő 68 százalékos részesedését a Synergon, az üzletrészt 5 millió horvát kunáért (mintegy 160 millió forintért) adta el a magyar tőzsdei társaság a Span menedzsmentjének. Az összeg magasabb, mint amennyin a horvát céget a Synergon könyveiben nyilvántartották, így az üzleten mintegy 30 millió forintnyi pénzügyi nyeresége keletkezik a társaságnak. A tranzakció előtt a Span törlesztette a Synergon felé fennálló 766 ezer dolláros tartozását is, így összesen több mint 300 millió forint folyt be a cég számláira. Mint Sugár László, a Synergon leányvállalatokért felelős vezetője lapunk kérdésére elmondta, bár a második negyedében a Span már nyereséget termelt, úgy érezték, a cég mérete – és az egész horvát piac – túl kicsi ahhoz, hogy hatékonyan beilleszthető legyen a Synergon stratégiájába. A Spannal persze a jövőben is együttműködik majd a magyar cég, kapcsolatuk nem szakad meg, ám a közös üzletekhez nem szükséges tulajdonosként is jelen lenni. Sugár kérdésünkre nyomatékosan hangsúlyozta: az Infinityt nem tervezi eladni a Synergon. A cseh lányvállalat 4 milliárd forint körüli értékével ugyanis már sokkal jobban illeszkedik a Synergonhoz, nem is beszélve a horvát és a cseh piac közti különbségekről. A prágai céget ráadásul mostanra sikerült növekedési pályára állítani, az idén már cash-pozitív lesz a működése, nem szorul anyavállalati segítségre, év végére pedig plusz nulla körüli eredmény elérését várják tőle. Egyelőre a jelenlegi külföldi leányvállalatok egyenesbe hozása van napirenden, újabb akvizíciót most nem tervez a társaság. A piac örömmel fogadta a Span eladásáról szóló bejelentést, a cég részvényei tegnap közel 6 százalékkal erősödtek.

Eladtak a nagytulajdonosokAz Aegon Befektetési Alapkezelő a hét eleji tőzsdei vásárlásokkal 4,5 százalékról 13 százalékra növelte a Synergonban lévő befolyását. Az eladói oldalon 274 ezer részvény erejéig a Cashline Befektetési Holding volt, amelynek befolyása ezzel 15,3 százalékra csökkent. A Pannonplast pénzügyi igazgatója, Gyimóthy Dénes lapunk kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a piaci pletykát, miszerint ők is értékesítettek valamennyit tulajdonrészükből.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom