Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hacker Önt vette célba!

Dotkom

A hacker Önt vette célba!

A személyes támadások korát éljük.

Csak június 26-án az e-mailszűréssel (is) foglalkozó Messagelabs 500 olyan elektronikus üzenetet fogott meg a kibertérben, amely személyre szabott támadást tartalmazott. Vagyis nem a nagy többségnek, ezrek/milliók számára elküldött üzenetekről van szó, hanem direkt egyénre fazonírozott e-mailekről. Ezek szinte kivétel nélkül olyan embereket céloztak meg, akik vezető menedzseri pozíciókat töltöttek be különböző, szerte a világban megtalálható cégeknél.

Ez a jelenség azt mutatja, hogy a célzott támadások korszaka közelít (vagy már talán komolyan el is kezdődött), hiszen korábban a Messagelabs „mindössze” 10 ilyen e-mailt szűrt ki 200 millió elektronikus üzenet közül, mondta Mark Sunner, a vállalat vezető biztonsági elemzője. Az ártalmas levél tartalmazza a célba vett menedzser nevét és titulusát a tárgyban. A tartalmat tekintve pedig gyakran nulladik napi biztonsági réseket kihasználó trójai programot próbálnak meg telepíteni a PC-re, vagyis olyan sebezhetőségeket aknáznak ki, amelyekhez még a fejlesztő nem tud patch-et biztosítani.

A személyes támadások durván 30 százaléka a banki és egyéb pénzügyi vállalatokat érinti, árulta el Sunner; de az összes népszerűbb vállalkozási formára kivetették már a hálójukat a támadók. Az áldozatként kiszemeltek 11 százaléka vezérigazgató volt, míg 6 százalékuk gazdasági igazgató. És hogy miért? A Messagelabs szakértője szerint azért, mert ezek a célpontok nem annyira értenek a modern technikához. A támadások során egy futtatható file-t ágyaztak be egy Word dokumentumba; a célbavettek közül pedig elég sokan megnyitották az állományt, majd kattintottak az abban megadott linken. Ennek eredményeként egy adatlopásra szakosodott trójai program futott le a rendszeren, amely Office környezetben puffertúlcsordulásos környezetet tudott kialakítani.

Természetesen ügyfelei védelmében nem árulta el a Messagelabs, hogy pontosan kiket érintettek ezek az esetek. Közölte ugyanakkor, hogy néha az áldozatok rokonait is megpróbálták név szerint felhasználni a támadók – vagy azért, hogy becsapják a célpontot, vagy azért, hogy a környezetében levő számítógépekre is kiterjesszék befolyásukat. Intő jel, hogy a személyre szabott üzenetekhez a hackerek egyszerű webes kereséssel és közösségi site-okon való kutakodással jutottak hozzá. „Valaki valahol igazán elvégezte a házifeladatát.” – summázta Sunner.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés