Connect with us

Rekordbírság: példát statuáltak az internetszolgáltatóval

Dotkom

Rekordbírság: példát statuáltak az internetszolgáltatóval

Az Európai Unió legfelsőbb trösztellenes hatósága rekordméretű, 151,9 millió eurós büntetést szabott ki a spanyol Telefónica távközlési cégre, amiért az kiszorította a riválisait a szélessávú internet-piacról.

Az Európai Bizottság verdiktje szerint a Telefónica a többi spanyol internetszolgáltatónak relatíve magasabb nagykereskedelmi árat kínált, mint a saját viszonteladóinak. Az árrésre gyakorolt ilyenfajta nyomással a versenytársait olyan helyzetbe hozta, hogy azok csak veszteséggel tudták értékesíteni a szolgáltatásaikat saját vevőiknek – közölte Neelie Kroes, az EU versenybiztosa.

A Bizottság az ítélettel az összes szektor – legfőképp a korábban állami monopóliumokra épülő energiaipar – piacvezető vállalkozásai számára egyértelmű üzenetet kívánt közölni, miszerint az ehhez hasonló eljárásokat a jövőben sem tolerálja majd.

A Telefónicára kirótt büntetés az eddigi legmagasabb, amit távközlési cégre kiszabtak az Európai Unióban. A trösztellenes bizottság által a “piaci dominanciával való visszaélés miatt” kiszabott bírságok közül csak a 2004-ben közel félmilliárd euróra “megmért” Microsoft büntetése haladta meg a Telefónica mostani bírságát. A Telefónicát sújtó bírság a 2001-től 2006-ig terjedő időszakra vonatkozik. A Telefónica, arra hivatkozva, hogy betartotta a spanyol távközlési bizottság (CMT) díjszabási előírásait, fellebbezéssel kíván élni a döntés ellen.

Az elemzők szerint a Telefónica büntetése értelmetlen, hiszen a valódi kérdés az, hogy vajon a CMT előírásai eleve kedveztek-e a cégnek, amely az egyetlen Spanyolországban, amelyik az egész országra kiterjedő ADSL gerinchálózattal rendelkezik.

A kábelszolgáltatók kivételével a többi internetszolgáltatóknak – a magyarországi helyzethez hasonlóan, ahol alapvetően a T-Com gerinchálózatát veszik bérbe a kisebb szolgáltatók – meg kell vásárolnia a Telefónica nagykereskedelmi ADSL-szolgáltatását, hogy újra eladhassa azt. A Telefónica az ország 5,76 millió ADSL-vonalának 40 százalékát adja bérbe riválisainak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom