Connect with us

Csak problémás szerződéseket talált az NHH

Dotkom

Csak problémás szerződéseket talált az NHH

Lesújtó eredményre jutott a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) piacfelügyeleti tevékenysége során: a helyhez kötött, a mobiltelefon-, valamint az internet- és a műsorelosztási piacokon működő közel száz szolgáltató írásban megkötött egyedi előfizetői szerződéseinek (eesz) vizsgálata során a hatóság egyetlen olyan szolgáltatót sem talált, amelynek szerződései teljes mértékben megfeleltek volna a jogszabályi követelményeknek.

(Az NHH az elmúlt két évben közel száz szolgáltató mintegy 15 millió előfizetőt érintő egyedi előfizetői szerződéseit vizsgálta.) Az eredmények elemzésekor szembetűnő volt, hogy míg az előfizető adatait, valamint egyéb, az előfizetőt kötelező feltételeket (például a szolgáltatásra irányadó díjakat) teljeskörűen rögzítették az eesz-ekben, addig az előfizetőt megillető jogok, illetve a szolgáltatót kötelező feltételek nem vagy csak hiányosan szerepeltek. Az esetek több mint felében hiányoztak a hiba-, illetve panaszbejelentés módjai; a szolgáltatás szüneteltetésére vonatkozó rendelkezések megszegése esetén az előfizetőt megillető jogok, a díjvisszatérítés rendje, az előfizetőt megillető kötbér mértéke, valamint a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó egyéb díjak. A vizsgálati szempontok alapján a legkevésbé rosszul a mobilszolgáltatók szerepeltek. A három szolgáltató egyedi előfizetői szerződései a vizsgálati szempontok mintegy harmadában voltak hibásak. A legrosszabb eredmény az internetpiacon született, ahol a vizsgált szolgáltatók többsége a vizsgálati szempontok több mint felében elvérzett.

A hatóság az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján minden ellenőrzött szolgáltatóval szemben elmarasztaló határozatot hozott, és felhívta a szolgáltatókat az általuk alkalmazott szerződésminták módosítására. Márton György, az NHH szóvivője lapunknak elmondta, hogy a jogerőre emelkedéstől számított egy hónap után várják el a feltárt hiányosságok javítását. A hatóság a jogszabályi előírások betartását további ellenőrzésekkel és utóellenőrzésekkel fogja vizsgálni. Amennyiben az újabb ellenőrzés során ismételten jogsértés állapítható meg, a jogsértő szolgáltatóval szemben bírságot szab ki.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom