Connect with us

Az IVSZ idén is felméri a hazai informatikai piac helyzetét

Dotkom

Az IVSZ idén is felméri a hazai informatikai piac helyzetét

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) 2007-ben immár második alkalommal készíti el a hazai informatikai iparágról szóló felmérését. A kutatás újszerű struktúrájának köszönhetően a magyar it-piac legátfogóbb tanulmánya van készülőben. A szállítói piac szegmensein, a főbb szereplőkön, a piac méretén és jellemzőin túl a hazai informatikai szektor SWOT analízisével is részletesen foglalkozik, illetve a magyar it-export tevékenységet is átvilágítja.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége másodszor készíti el az információtechnológiai szektorról szóló saját piackutatását. A tanulmány célja, hogy átfogó képet adjon a magyar it-szektor szereplőiről, az egyes részpiacok tendenciáiról, a vállalatok 2006-os értékesítési eredményeiről. A kutatást ebben az évben is az IDC készíti majd el, a 200 legnagyobb árbevételű hazai it-cég, illetve további 200 informatikai mikro-, kis- és középvállalat válaszai alapján. A kérdőív három kategóriában, azon belül további 23 technológiai szegmensben vizsgálja a vállalatokat, külön méri a hardver-, illetve a szoftver-, valamint az it-szolgáltatások szegmenseiben aktív magyar cégeket. A kutatás második moduljának fő témája a piacról és szegmenseiről készülő SWOT analízis, amely merőben új rálátást ad majd az egyes szegmensekre a magyar it-piacon. A kutatás adatfelvétele már elkezdődött, az első részeredmények 2007. júliusa folyamán várhatók. A válaszokból készülő tanulmány várhatóan ősszel olvasható. A szolgáltatási szektor a legerősebb elemAz első, 2006-ban készült felmérés úttörő szerepét mi sem mutatja jobban, hogy első alkalommal került explicit, direkt módszerekkel meghatározásra a magyar it-piac teljes nagysága. A végfelhasználó szervezetek külső beszállító javára történő informatikai költését tükröző konszolidált informatikai piac forgalma 2005-ben elérte az 517 milliárd forintot. A kutatásból az is kiderült, hogy a végfelhasználók a legtöbbet, 222 milliárd forintot informatikai szolgáltatásokra költötték, amit szorosan követett a hardverbeszerzések értéke (214 milliárd forint). Ezzel szemben a szoftverlicencek beszerzése a végfelhasználók informatikai költésének mindössze 15,5 százalékát (81 milliárd forint) tette ki. A belföldi piacon a hazai cégek informatikai termékek gyártásából, kereskedelméből és informatikai szolgáltatások nyújtásából származó – az alvállalkozói tevékenységet is magába foglaló – árbevétele 743 milliárd forint volt 2005-ben. Érdekes eredmény, hogy a hardverpiacon mintegy háromszor akkora az alvállalkozói tevékenység mértéke, mint az it-szolgáltatási piacon. A vállalatok informatikai exportárbevétele 2005-ben elérte 602,1 milliárd forintot, melynek közel 90 százalékát a Magyarországon gyártott és exportált hardvertermékek (például külső tárolórendszerek, nyomatók, hálózati eszközök és személyi számítógépek) tették ki.

Hatékonyság: a legkisebbek és a legnagyobbak kiemelkedően jól teljesítenekAz informatikai vállalatok hatékonyságát a felmérést készítők különböző pénzügyi mutatószámok alapján vették szemügyre, így az eszköz-, az árbevétel- és a sajáttőke-arányos adózott eredményt, valamint az eszközarányos EBITDA mutatót vizsgálták. Ezek alapján kiderült, hogy az 1-2 főt foglalkoztató mikrocégek pénzügyi hatékonysága volt a legkiemelkedőbb, ami nem meglepő, hiszen alacsony az eszközállományuk és a saját tőkéjük, ugyanakkor árbevételüknek magas a szolgáltatástartalma. Ugyancsak jól teljesítettek a 250 főnél többet foglalkoztató vállalatok, amelyek az átlagosnál jobb eredményt értek el az árbevétel-arányos adózott eredmény és az eszközarányos EBITDA tekintetében. Hatékonyságban a legtöbb fejlődnivalója a kis- és középvállalatoknak van. A felmérésből az is kiderült, hogy az it-piac átlagos haszonkulcsa 5 százalék volt 2005-ben, a cégek legjobb negyedének haszonkulcsa viszont elérte a 16 százalékot is.napi informatikaSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom