Connect with us

technokrata

Magabiztosan vezeti a világ mobilpiacát a Nokia

Dotkom

Magabiztosan vezeti a világ mobilpiacát a Nokia

Növelte előnyét az idei első negyedévben a világ vezető mobilkészülék-gyártója, a Nokia Oyj a második helyezett Motorolával szemben a globális piaci részesedés tekintetében.

A Gartner Group piackutató cég adatai szerint a finn nagyvállalat részesedése az egy évvel korábbi 33,9 százalékról 35,7-re bővült, miközben az amerikai társaságé 20,3 százalékról 18,5-re zsugorodott. A változás legfőbb oka az, hogy a Nokia új, sikeresnek bizonyult készülékekkel jelent meg a multimédiás készülékek piacán, amelyek egyre kifinomultabb szolgáltatásokat nyújtanak a felhasználóknak, miközben a Motorola nem tudta korszerűbb termékekkel felváltani korábban igen keresett Razr modelljét. Az amerikai társaság egyébként a napokban jelentette be, hogy kibővítve a korábban tervezett 3500 fős leépítést, további 4000 munkahelyet szüntet meg idén. Ezzel munkavállalóinak összesen 11 százalékát küldi el, ami az év hátralévő részében 300 millió dolláros átszervezési költséggel terheli meg a társaság büdzséjét.

A mobilpiacon zajló átrendeződések másik nyertese a Sony Ericsson, amely tavaly leszorította a rangsor negyedik helyéről a dél-koreai LG-t. A japán–svéd vegyesvállalat azzal szerzett magának sok új vevőt, hogy egyes készülékeibe nagy felbontású kamerát épít, illetve a Sony hagyományaira támaszkodva jó minőségű walkmanként is funkcionáló készülékeket kínál. A Gartner előrejelzése szerint idén 16 százalékkal, 1,15 milliárd darabra emelkedik a világon eladott mobiltelefonok száma. Az első negyedévben 457 millió új készülék talált gazdára, ami 14 százalékos növekedés 2006 első negyedéhez képest. A bővülésben a délkelet-ázsiai országok, illetve Kína és India járnak az élen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák