Connect with us

Hirdetés

technokrata

Komplett hardveres tűzfal egy kicsi USB-s pendrive-ban

Dotkom

Komplett hardveres tűzfal egy kicsi USB-s pendrive-ban

Egyetlen dugással teljes védettség.

A Yoggie Security Systems minden korábbinál egyszerűbbé tette az online fenyegetésekkel szembeni védelmet: egy olyan hardveres tűzfalat alkotott meg a Windows-os rendszerek számára, melyet sikerült egy USB-s pendrive-ba integrálnia. Az eszközt pedig csak be kell dugni a PC egyik csatlakozójába, és máris rengeteget tett a felhasználó azért, hogy számos kockázattól megóvja számítógépét.

A Yoggie Pico névre keresztelt készülék 2.6-os Linuxot futtat az Intel 520 MHz PXA270-es processzorán; a kernelt összesen tizenhárom biztonsági alkalmazás veszi igénybe. Maga a termék eredetileg egy tenyérnyi nagyságú eszköz volt, melyet 9 hónappal ezelőtt alkotott meg a vállalat – az előd szintén erre a többnyire mobil készülékekben alkalmazott Intel lapkára alapult. Benne foglaltatik még 128 MB-nyi RAM és 128 MB-nyi flash memória is.

Mi előnye van az USB-s hardvernek? Nos, tehermentesíti a számítógép erőforrásait, nem igényli a rendszer felállásakor az IT-biztonsági szoftverek betöltődési idejét. Még „azelőtt” vizsgálja át a PC-be irányuló adatokat, hogy azok feldolgozásra kerülnének a központi vezérlőegység által. Tulajdonképpen egy második, minikomputerként teljesít szolgálatot, és látja el a következő feladatokat: antispam, antiphishing, antispyware, antivírus, szülői felügyeleti rendszer, transzparens e-mail proxy-k (POP3, SMTP), transzparens webproxy-k (HTTP, FTP), behatolásérzékelő rendszer, behatolásgátló rendszer, tűzfal, adaptív biztonsági politika, többréteges biztonsági ügynök. Még leírni is sok, nemhogy minden funkciót biztosítani.

Schlomo Touboul, a Yoggie Security vezérigazgatója szerint a készülék működése alapvetően egyszerű: USB portba való csatlakoztatása után a Windows alacsonyszintű drivereivel kerül kapcsolatba. Ezek révén „eltéríti” a második, harmadik rétegen (vagyis jóval a TCP/IP alatt) folyó adatáramlást úgy, hogy azt először a pendrive-ba épített szoftverek vizsgálják meg. Az USB-s kialakításnak köszönhetően pedig nem gond az sem, ha a hálózat például egy másodpercenként akár 100 megabit továbbítására is képes LAN: az univerzális soros busz 480 Mbps-os sávszélessége elegendő ekkora tempójú adatfolyam kezelésére is.

Természetesen nem csak a vezetékes hálózati csatlakozásokat képes monitorozni, és szükség esetén beavatkozni; tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy valaki Ethernet-csatolóval kapcsolódik, vagy betárcsázós modemet, Wi-Fit, netán GPRS bővítőkártyát használ. Egyetlen komolyabb hátránya van csak, hogy a linuxos és Mac OS X-es driverek még nem készültek el.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés