Connect with us

technokrata

Ingyen jegyek a Karib-tenger kalózai 3-ra

Dotkom

Ingyen jegyek a Karib-tenger kalózai 3-ra

Ugye, hogy Ön is kattintott? Pedig egy hasonló tartalmú e-mail esetén óvatosnak kell(ene) lenni. Arra figyelmeztetett az antivírus fejlesztésekkel foglalkozó Sophos, hogy nemrég egy olyan elektronikus levél kezdett terjedni a világhálón, amely a Karib-tenger kalózai harmadik részének, a Világ Végén című filmnek az ismertségét használja ki. Előzetest ígér az alkotásból, illetve azzal kecsegteti a gyanútlan érdeklődőket, hogy ingyen mozijegyeket nyerhet. A közismert koponyás-keresztcsontos logót is tartalmazó elektronikus üzenet az európai és észak-amerikai internetezőket fenyegeti.

A Johnny Depp, Keira Knightley és Orlando Bloom főszereplésével készült (a cikkíró szerint az előző részekhez képest összhatását tekintve jóval haloványabbra sikerült) filmből azonban nem kap ízelítőt az, aki meggondolatlanul kattint. Kalózkodásról szó sincs: a Troj/Yar-A nevű trójai program települ a PC-re, amennyiben a csatolt állományt futtatja valaki. Először egy hamis hibaüzenetet lát a monitoron, majd a program nekilát letölteni ártalmas kódját az Internetről, miközben hatástalanítja a rendszerre feltelepített antivírus szoftvert.

Graham Cluley, a Sophos vezető technológiai tanácsadója szerint: „Nincs beletekintés a filmbe, nincsenek ingyen jegyek. Az egyetlen dolog, amit előre jelez ez az e-mail, az a PC-kre váró ártalmas kód támadási hulláma. Amennyiben a számítógép kiszolgáltatottá válik, a hackerek képesek lesznek információlopásra.”

Sajnos nem ez az első eset, hogy az online támadók a felkapott hollywoodi alkotások nevei mögé rejtőzve próbálnak meg mások adatainak közelébe férkőzni. Hasonlóra sor került már a Harry Potter, a Pókember és számos más film kapcsán, de a tavalyi német labdarúgó világbajnokság is jó apropó volt az online bűnözőknek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák