Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európa lecsap az online tolvajokra

Dotkom

Európa lecsap az online tolvajokra

Hatékonyabb együttműködéssel.

Több évnyi konzultáció eredményeként születhetett meg az Európa Tanács (ET) online bűnözésre vonatkozó szabályzása. Ennek és a rendőrségi szervek közötti nagyobb együttműködés révén az EU-s hatóságok a jövőben hatékonyabban léphetnek majd fel a személyazonossággal visszaélőkkel szemben. Igaz, illúzióik nincsenek az ET képviselőinek: „Nincs olyan általános, a cyberbűnözés ellenében való rendelkezés, amitől elvárható lenne, hogy maximális hatékonyságot hozzon ebben a pillanatban.” – olvasható a tanács által kiadott közleményben.

Amint azt fent is említettük, a szabályozás nem sokat ér a határokon átnyúló rendőri együttműködések nélkül. Ez volt a célja az Európa Tanácsnak, vagyis hogy olyan proaktív politikát adjon a bűnüldöző szervek kezébe, amellyel erősíthetik a kooperációt. Szükség van például az információcsere hatékonyabbá tételére – jelenleg sajnos az EU rendőri erők e tekintetben szemben állnak egymással. Ez azonban meglehetősen kényes téma, hiszen változtatni csak úgy lehet, hogy a polgárok személyes adatainak védelme nem csorbulhat.

Kitért még az úgynevezett „best practices” témakörére is a tanács. A szabályozás szerint szükség van a bűnüldözők kiképzésének fejlesztésére, de hasonló figyelmet kell fordítani a hatóságok éberségének fokozására is. Emellett az ET PPP konstrukciókat (állami és magántőkéből egyaránt finanszírozott projektek) is látni akar az ET, amelyek az online bűnözéssel szembeni terveket valósítanák meg. Ezen a területen azonban ugyanúgy gondot jelent az adatok védelme: a magánszektorral a kormányzati szervek nem szívesen osztják meg a polgárok adatait.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés