Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felbolydult a vezeték nélküli hálózati piac

Dotkom

Felbolydult a vezeték nélküli hálózati piac

Átrendeződés várható a draft N termékek megjelenésével.

Jelentős átrendeződést jósol a vezeték nélküli hálózati eszközök piacán a piacvezető D-Link: a draft n termékek megjelenésével jelentősen csökken a g szabvány sebességét és a lefedettségét növelni hivatott Super G (108/125Mbps) termékek valamint a hagyományos MIMO technológiás termékek kereslete, melyet jelentős áresés jelez. A b szabványos termékek kiszorulásával így most két kategória kialakulása körvonalazódik: egyiket az 54Mbps sebességet kínáló G szabványos, másikat pedig a jelenleg 300, jövőre 600Mbps sebességet elérő N szabványos termékek alkotják.

Alig négy éve jelent meg az IEEE 802.11g szabvány,mely csaknem megötszörözte a b szabványos vezeték nélküli eszközök sebességét. 2006 végére ez technológia gyakorlatilag kiszorította a korábbi kisebb teljesítményű eszközöket a piacról. Időközben valamennyi gyártó megjelent a g szabványra épülő, de annál nagyobb lefedettséget és némileg nagyobb sebességet kínáló megoldásokkal, ezek felett azonban megkongatta a vészharangot az új, a g szabványhoz képest is hatszoros – jövőre tizenkétszeres – sebességet kínáló, kieső pontok nélküli otthoni lefedettséget biztosító 802.11n szabvány tervezetének tavaly augusztusi megjelenése. Az a piaci szegmens, amely eddig a Super G termékek vásárlóközönsége volt elkezdte felismerni az új technológia előnyeit, így ez a magasabb árért csak relatív értéktöbbletet adó kategória jövőre várhatóan megszűnik létezni.

Az értéktöbblet csökkenését látva más gyártókat megelőzve a D-Link drasztikusan csökkenti 2007 májusától 108 Mbps sebességű Super G termékei árát, így jelezve a vásárlóknak, hogy az 54/108Mbps G eszközök egy kategóriát képviselnek. Mindazoknak, akik a környezeti adottságok vagy a bizalom hiánya miatt eddig nem élvezhették a vezeték nélküli technológia előnyeit, a vezető gyártó a Wireless N termékeket ajánlja, melyek a magasabb ár ellenében végre valódi értéktöbbletet – 11 év garanciát, teljes lefedettséget és a teljes otthoni szórakozáshoz elengedő vezeték nélküli sebességet – kínálnak.

„Az új vezeték nélküli technológia várhatóan hosszú évekre meghatározza a hálózati eszközök piacát, hiszen az otthonok 99 százalékában a Fast Ethernet vezetékes technológia a jellemző, ennél nagyobb sebességre nincs szükség a ma elterjedt alkalmazások igénybevételéhez. Ezért gondoljuk úgy, hogy a vezetékes sebességet is túlszárnyaló vezeték nélküli technológia hosszabb távon változatlan marad, és a 11 éves garanciális idő egyben a termékkategória életciklusát is jelenti” – mondta Kevin Wen, a D-Link európai elnöke.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés