Connect with us

technokrata

A videorendszerek szolgálatában

Dotkom

A videorendszerek szolgálatában

Közel 1 éves fejlesztőmunka után 2007. májusában hivatalosan is debütált a NetAVIS legújabb, 1.9-es verziószámú változata. Lássuk, hogy mit jelent mindez a gyakorlatban!

A NetAVIS Observer II. 1.9-es verziójában jelentős fejlesztéseket találhat a figyelmes szemlélő, melyek elsősorban a nagy videorendszerek hatékony kiszolgálását támogatják. A másik vezérfonal a videó rendszer intelligenciájának növelése. Ezek együttesen azt eredményezik, hogy nagy rendszereket kis számú kezelőszemélyzet is hatékonyan képes üzemeltetni. Lássuk, hogy mit jelent mindez a gyakorlatban!

Disztributált rendszerfrissítés

Ez a szolgáltatás lehetővé teszi azt, hogy sokszerveres környezetben a rendszerfrissítés automatikusan történjen. A NetAVIS 1.9-es verziójától már csak egy központi szerveren kell a frissítést elvégezni, majd a felfrissített szerver a hálózaton keresztül automatikusan elvégzi a többi szoftver cseréjét és a szükséges átkonfigurálásokat.

Egyesített licencelés

A szoftver licenceket egy több szerveres környezetben az 1.9-es verziótól kezdve elegendő egy központi szerveren tárolni, a rendszerben lévő többi kiszolgáló innen kapja az információkat az elérhető licencekről. Ez azt is jelenti, hogy nem kell minden szerveren „kézzel” bevinni a licencek számát. Ez jelentősen leegyszerűsíti, és rugalmassá teszi a rendszerek menedzselését.

Teljes- és sokképernyős rendszerek támogatása

A kliens oldali fejlesztésnek köszönhetően a NetAVIS 1.9 támogatja a kezelőszervek nélküli megjelenítést, valamint a több képernyős rendszerek hatékonyabb kezelését. Ennek keretében támogatja a több monitor kezelésére alkalmas grafikus kártyákat.

Cluster és megosztott tárolóeszközök támogatása

A nagyobb működési biztonság érdekében a NetAVIS 1.9 támogatja a cluster megoldásokat, azaz egy szerver kiesése esetén egy meleg tartalék át tudja venni a kiesett központ szerepét. Ezen kívül a NetAVIS támogatja az IP SAN és NAS technológiájú háttértárolókat.

Layout Navigation Tool

Az 1.9-es verzióban a NetAVIS „hagyományos” kliense mellett megjelenik a Windows-os Layout Navigation Tool. Ez lehetővé teszi, hogy kameráinkat egy grafikus felületen (alaprajz, térkép) jelenítsük meg, ezzel is megkönnyítve az eligazodást.

Továbbfejlesztett MPEG-4 támogatás, teljesítménynövelés

A fejlesztők a kliens oldalba is beépítették az eddig csak a szerverben alkalmazott teljesítménynövelő megoldásokat, melynek következtében jelentős sebességnövekedést érzékelhetnek a felhasználók. Ez mind a M-JPEG, mint az MPEG-4 stream-ek esetében érzékelhető.

Mozgásérzékelés képarchívumban

Az új változatban lehetőség van arra, hogy nem csak online módon, hanem egy rögzített képadatbázisban érzékeljünk mozgást akár teljesen új mozgásérzékelési mezők létrehozásával. A fejlesztők átdolgozták a mozgásérzékelési algoritmusokat, melynek következtében azok a réginél ötször gyorsabban futnak és kevésbé érzékenyek a kamerák zajaira.

Hangátvitellel kapcsolatos fejlesztések

A NetAVIS új verziója támogatja az AAC hangkódolású IP kamerákat, valamint lehetőséget biztosít a rögzített hang torzítására (az érthetőség megtartása mellett), amely elősegíti a személyiségi jogok védelmét.

Új nyelvek és kamerák támogatása

Tovább bővült a támogatott nyelvek listája az arabbal és az orosszal, a kamerák listája pedig AXIS, ACTi, Mobotix és Panasonic IP kamerákkal.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek