Connect with us

technokrata

Hétszáz dollárért bárkiből lehet hacker

Dotkom

Hétszáz dollárért bárkiből lehet hacker

Hétszáz dollár az ára annak a Mpack nevű programnak, amelynek segítségével bárkiből lehet hacker.

A Panda szakemberei által nemrég felfedezett Mpack nevű program valóságos kincsestár: 700 dollárért olyan szolgáltatások tartoznak hozzá, mint a legitim szoftverekhez (pl. ügyfélszolgálat és havonkénti frissítés). Az eszközzel – annak megvásárlása után – szinte bárki képes lehet gyanútlan, nem megfelelő védelemmel ellátott gépekre apró „kémeket” bejuttatni, és azokat akár cselekvésre bírni.

A „kémek” gépekre való bejuttatását a program automatikusan intézi – meglehetősen fantáziadús módszerekkel. Az egyik ilyen módszer, hogy az ismert honlapok címeire hasonlító internetcímeket regisztrál. Például: gookle.com – egy betű elütés, és máris olyan oldalra kerül az áldozat, amelyről a digitális kártevő bejuthat a gépére.

A program komoly adatbázist is vezetett a fertőzött gépekről – összesen hányan vannak, földrajzilag hol találhatók stb. Ezen adatok segítették hozzá a Panda szakembereit, hogy felmérhessék a károkat. Az elsődleges adatok szerint számtalan magyar PC is érintett. A szakemberek azt javasolják, hogy a gépen minél több ellenőrző programot futassunk.

Egyértelmű tehát a trend: a digitális kártevőket fejlesztők már nem közvetlenül próbálnak meg pénzt csinálni tudásukból, inkább eladják az információt, és ezzel csökkenteni próbálják saját felelősségüket. Erre nyújt jó példát az a trójai program is, amiről a minap írtunk: a Gozi nevű alkalmazás révén összegyűjtött adatokat bárkinek eladta alkotója, aki hajlandó volt fizetni érte.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin