Connect with us

technokrata

Árt-e vagy sem a Wi-Fi sugárzás?

Dotkom

Árt-e vagy sem a Wi-Fi sugárzás?

Egy brit csoport arra a kérdésre kereste a választ, hogy befolyásolja-e a wireless hálózatok sugárzása az egészségünket vagy sem.

A brit közszolgálati csatorna, a BBC Panorama csapata nemrég végzett kutatást, kiderítendő, hogy a vezetékmentes hálózati csatlakozások elszaporodásával megnövekedett sugárzás milyen hatással van az emberek egészségére. A téma különösen aktuális az iskolákban, hiszen itt a felnőttekhez képest kevésbé ellenálló gyerekeket éri a hatás. És habár a mobiltelefonokhoz hasonló sugárzásról van szó, egy fontos okból mégsem lehet egy az egyben átültetni a GSM hálózatokban szerzett ezirányú tapasztalatokat.

Ez az ok pedig az, hogy míg az emberek a mobiltelefont jellemzően csak néhány percig használják nagy energialeadási módban (amikor közvetlenül a fülükhöz tartva beszélnek vele), a Wi-Fi hálózatokból nincs kiút, ha az azt biztosító hotspotok az iskolában/munkahelyen/otthonokban folyamatosan működnek. A britek a wireless csatlakozások oktatási intézményekben való terjesztésében a világ számos másik nemzetéhez képest előrébb járnak: a középiskolák kétharmada, az általános iskolák fele használ Wi-Fit.

A felmérések szerint a vékonyabb koponyával rendelkező kicsik feje több sugárzást nyelt el, mint a felnőtteké. Az elnyelt sugárzás ugyan a kormányzat által meghatározott biztonsági határokon belül volt (mintegy 600-ad része a megengedett maximumnak), tehát elméletileg nem okozhat bajt. Néhány tudós azonban úgy gondolja, hogy itt lenne az ideje a jelenleg érvényben levő rendelkezések újravizsgálásának, és ha szükséges, a korátok szigorításának.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) állítása szerint a ma használatos Wi-Fi hálózatok nem fejtenek ki ártalmas hatást az agyban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek