Connect with us

technokrata

A magyarok 90%-a fél az internetes csalástól

Dotkom

A magyarok 90%-a fél az internetes csalástól

De van-e okunk erre?

Egyre több PC-használó internetes banki műveletekre, vásárlásra vagy internetes árveréshez is használja számítógépét. A Symantec megbízásából a Maxima Kutatócentrum 2007. április végén 572 fő megkérdezésével kutatást végzett a magyar felhasználók online vásárlási és bankolási szokásairól, a személyes adatok biztonságának témakörére fókuszálva. A minta kor, nem, végzettség és Budapest-vidék arány szempontjából reprezentálta a magyarországi, 18-69 év közötti intenetfelhasználók körét.

Annak érdekében, hogy az online tranzakciókat igénybe vevők attitűdjeit – lehetőség szerint „kilétüket” jobban feltárja a kutatás, a válaszadókat az online bankolás és vásárlás jelenlegi igénybe vétele alapján négy csoportra osztották: akik bankolásra és vásárlásra is használják az internetet, akik csak vásárlásra használják az internetet, akik csak bankolásra használják az internetet, és akik egyik célra sem.

A megkérdezettek döntő többsége rendelkezik otthoni internet hozzáféréssel is, és 56 százalékuk kizárólag otthon használja a világhálót, 31 százalékuk otthon és a munkahelyen is, a többieknek pedig kizárólag csak a munkahelyén van lehetősége az internet elérésére. Az szinte valamennyi válaszadóról elmondható, hogy legalább napi rendszerességgel internetezik, ez megerősítette azt az ismert tényt, hogy rendkívüli ütemben nő a különféle szélessávú kapcsolatok száma, míg a betárcsázós kapcsolatok száma visszaszorulóban van, arányuk a 6 százalékot éri csak el.

Az interneten keresztül történő vásárlás a legelterjedtebb a válaszadók körében, míg bankügyeiket csak a megkérdezettek 43%-a intézi a világhálón. Háromból két megkérdezett igénybe vesz valamilyen egyéb, regisztrációhoz kötött internetes szolgáltatást is. A tapasztaltabb internetezők (azok, akik otthon és a munkahelyen is rendszeresen interneteznek), az átlagosnál magasabb arányban veszik igénybe az online bankolás és vásárlás nyújtotta lehetőségeket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek