Connect with us

technokrata

Bandaháborúban a spammerek

Dotkom

Bandaháborúban a spammerek

Egymás ellen fordultak a kéretlen levelet küldők – miattunk.

Nem ismeretlenek a szervezett bűnözés egymással rivalizáló bandái közötti összetűzések – főként a drogkartellek összecsapásai szoktak időnként bekerülni a hírekbe. Egy ennél jóval érdekesebb, ám a fentihez jellegében kísértetiesen hasonlító jelenség van kibontakozóban az Interneten is. Az antivírus fejlesztésekkel foglalkozó orosz Kaspersky Labs szerint a spammerek különböző csoportjai egymás ellen dolgoznak a Világhálón.

Botnet – egy olyan hálózat, ami a tulajdonosaik tudta nélkül uralom alá kerített, Internetre csatlakozó számítógépekből áll, és egyetlen, vagy néhány ember irányításával nagyszabású feladatokat lát el. Támadásokat indít más számítógépek (webszerverek) ellen, digitális kártevőket terjeszt, vagy spammel. Nos, ezeket a botneteket pont a spammerek próbálják meg egymás kárára növelni – a rivális junk e-maileket küldők hálózatából PC-ket „elcsaklizni”, hogy azok a továbbiakban a saját botnetükben teljesítsenek szolgálatot.

Maga a jelenség nem új, viszont csak az elmúlt néhány hónapban lángolt fel igazán a harc. A rivális spammerek megpróbálnak bejutni a nyílttá vált PC-kre, majd eltávolítani onnan a konkurencia programját, és betelepíteni a sajátjukat – egyben pedig megakadályozni a „versenytársat” abban, hogy hasonlóképp cselekedjen. Két, egymással szembenálló nagy csoport csatázik egymással a legelszántabban – Alexander Gosztev, a Kaspersky vezető víruselemzője szerint a Warezov és a Zhelatin vírusokat fejlesztő spammerek próbálják meg legyőzni egymást.

Ennek a levét pedig az internetezők isszák meg – a felhasználók sosem tapasztalt mértékű támadást szenvednek el, ráadásul egyre fejlettebb technikák ellen kell felvenniük a harcot. Az új digitális kártevők ugyanis már komoly arzenállal rendelkeznek, ami az antivírus szűrők elkerülését illeti – a botnetek leáldozásának kora pedig még messze van.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle