Connect with us

Hirdetés

technokrata

Támadás a szoftverkalózok ellen

Dotkom

Támadás a szoftverkalózok ellen

A Kalózöböl fenntartói nyugodtan várják a pereket; hogy miért, arra fény derül a cikkből.

The Pirate Bay, vagyis A Kalózöböl – ezen a néven üzemel a világ egyik legismertebb bittorrent gyűjtő website-ja. A svéd illetőségű szolgáltatást az elmúlt egy-két évben már többször támadták a jogvédők, arra hivatkozva, hogy a site nagyban hozzájárul a szellemi tulajdonok illegális felhasználásához. A TPB minden esetben elutasította a vádakat, és habár egyszer a szervereiket is lefoglalta a skandináv rendőrség, továbbra is üzemelnek (a vád nem volt megalapozott, ezért a hatóságok kénytelenek voltak visszaszolgáltatni a számítógépeket). Nemrég felmerült az ötlet, hogy saját, minden országtól független (mesterséges) szigetet vásároljanak, ám ez végül anyagi okokból elmaradt.

Pedig a költözés azért válhat egyre sürgetőbbé, mert nemrég kiderült, hogy a svéd kerületi ügyész, Hakan Roswall pert tervez indítani a TPB ellen. Roswall szerint az üzemeltetők szerzői jogokat sértenek – vagyis megint a régi lemez forog. A Kalózöböl fenntartói azonban nem tartanak komolyan az ügyésztől, amit nyugodt hangvételű nyilatkozatuk is tükröt. Eszerint már vártak egy hasonló lépésre, de nem hiszik, hogy a vádaknak lenne esélye a bíróság előtt. Ám ha mégis sikerrel járnának a jogvédők, akkor a társszervezetek (melyek nem Svédországban találhatók) úgyis ellensúlyozni tudnák a skandinávok kiesését, vagyis a „mozgalom” nem bukna el.

Érdekes – az összeesküvés-elméleteket gyártók számára gyanús – egybeesés, hogy a minap ellopták a TPB felhasználói adatbázisát. Amint az az oldal blogjában olvasható, egy biztonsági rés révén juthattak hozzá a támadók a felhasználónevekhez és jelszavakhoz. Aggódni azonban nem kell – állítják az üzemeltetők -, mivel a jelszavak „igen erősen” titkosítva vannak. Hasonló védelemben részesülnek az e-mailek is, vagyis a TPB szerint semmi lényegeshez nem juthattak hozzá a betörők.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés