Connect with us

technokrata

A T-Mobile egyértelmű piacvezető

Dotkom

A T-Mobile egyértelmű piacvezető

A rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatások növekvő hozzájárulásával stabil üzleti teljesítmény jellemző a Magyar Telekom 2007. I. negyedéves eredményeire.

A bevételek 6,1%-kal 151,9 milliárd forintról 161,1 milliárd forintra (638,4 millió euróra) nőttek 2007. első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A mobil, az Internet, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a vezetékes kimenő forgalmi bevételek csökkenését. A KFKI, a T-Systems Hungary és a Dataplex konszolidálása 5,6 milliárd forinttal járult hozzá a Csoport bevételeihez 2007. első negyedévben.

Az EBITDA 1,7%-kal 63,0 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta 39,1% volt. A csoport EBITDA a kérdéses szerződések vizsgálatával kapcsolatos költségek (0,9 milliárd forint) és a létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások (4,0 milliárd forint) nélkül 67,9 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig 42,1%.

A tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított bruttó összeg 9,4 milliárd forint volt, melyből a T-Com szegmensre 4,8 milliárd forint, a T-Mobile szegmensre 4,0 milliárd forint (ebből 1,0 milliárd forintot fordítottunk mobil szélessávú beruházásokra), a T-Systems szegmensre pedig 0,5 milliárd forint jutott.

A társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 16,1%-kal, 18,9 milliárd forintról (74,5 millió euróról) 15,9 milliárd forintra (63,0 millió euróra) mérséklődött a magasabb nyereségadó következtében.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow nagymértékben, 43,6 milliárd forintról 57,3 milliárd forintra nőtt, mivel az EBITDA csökkenését és a magasabb adófizetést ellensúlyozta az alacsonyabb kamatfizetés és az elsősorban a szállítói kötelezettségek változása következtében lecsökkent működőtőke-igény. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 28,8 milliárd forintról 25,0 milliárd forintra csökkent, elsősorban az Orbitel 2006. első negyedévben történt akvizíciójának következtében. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow jelentősen megnövekedett, mely tükrözi a 2005. év után járó osztalék 2007. januárban történt kifizetését.

A nettó adósságállomány 283,2 milliárd forintra nőtt. A hitelek az akvizíciók finanszírozása és a 2005. év utáni osztalék 2007. januárban történt kifizetése következtében emelkedtek. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + összes tőkére vetített aránya) 2007. március végén 31,7% volt.

Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: „Az első negyedéves kedvező csoportszintű bevétel-növekedés a közelmúltban megvásárolt informatikai és rendszerintegrációs társaságok konszolidálásának és a TETRA szolgáltatásból származó bevételeknek köszönhető. Az EBITDA kismértékben csökkent a vizsgálattal és a létszámcsökkentéssel kapcsolatos költségek következtében. Első alkalommal jelentjük a szegmens eredményeket az új jelentési struktúrában, ami biztosítja az üzletágak jobb átláthatóságát, és összhangban van a belső jelentési és ellenőrzési rendszerrel. A T-Com szegmensben továbbra is az ügyfélmegtartás és a szélessáv elterjesztése a célunk. A magyar piacon az év eleje óta megkétszereztük az ADSL csomagok sebességét, és márciusban elindítottuk a telefonszolgáltatás nélküli ADSL-t, hogy elősegítsük a szélessávú penetráció további növekedését. Ennek köszönhetően a szélessávú ügyfelek száma és az Internet-bevételek erős növekedése folytatódott. A T-Mobile szegmensben a magas penetráció és az erős verseny ellenére megőriztük egyértelmű piacvezető pozíciónkat Magyarországon. Bár a mobil végződtetési díjak csökkenése kedvezőtlenül hatott a bevételekre, a bővülő forgalomnak és a mobil szélessávú szolgáltatások növekvő szerepének köszönhetően mobil bevételeink növekedtek. A bevételek növekedéséhez nemzetközi mobil leányvállalataink is hozzájárultak. A T-Systems szegmens bevételeinek jelentős növekedése új leányvállalataink, a KFKI és a T-Systems Hungary konszolidálásának, valamint az új outsourcing szerződéseknek köszönhető.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek