Connect with us

Hirdetés

technokrata

Winchestereladás előtt

Dotkom

Winchestereladás előtt

Nem árt véglegesen megsemmisíteni a merevlemezen tárolt adatokat, ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni.

Egy kinőtt, de működő winchester szerencsére viszonylag könnyen és gyorsan eladható valamelyik online hirdetési felületen keresztül, mielőtt azonban valaki erre szánná magát, nem árt megtenni legalább egy lépést: véglegesen letörölni (például ezzel a szoftverrel) a rajta található adatokat – ha szükséges, akkor az adatmentést követően. Mert habár úgy gondolhatjuk, hogy nem tárolunk rajta semmi fontosat, egy róla előbányászott fénykép, egy bizalmasan folytatott levelezés, esetleg számlák, banki adatok, belépőkódok később komoly gondot jelenthetnek – még akkor is, ha leformázva adtuk át az eszközt a vásárlónak. Az operációs rendszer szintjén való törlés által eltüntetett file-ok ugyanis az adatvisszaszerző programokkal nem túl bonyolultan helyreállíthatók, hiszen korábban fizikailag nem kerülnek felülírásra.

Egy másfél éve végzett kutatás szerint – melyet a Disklabs végzett – a másodkézből származó winchesterek számos bizalmas információt tartalmaznak. A cég úgy találta, hogy a használtan vett merevlemezek közel 70%-a tartalmazott pornográf állományokat, hitelkártya adatokat, önéletrajzokat, pénzügyi információkat stb. Követett el hasonló bakit a német rendőrség is: a Spiegel magazin 2005-ben írt arról, hogy az Ebay-en eladott háttértár olyan adatokat tartalmazott többek között, mint például a belső vésztervek forgatókönyve, melyet a rendőri erőknek speciális események (például túszejtés vagy emberrablás) bekövetkeztekor kell követniük. Ezenfelül olyan emberek elérhetőségei is kijutottak a hatóság kezéből, akiket ilyen válsághelyzetben kell értesíteni; de többek között meg lehet említeni különböző taktikai parancsok ismertté válását vagy egy politikai biztonsági helyzetekről készített elemzés kitudódását is. További, hasonló esetek itt olvashatók.

A már fent is említett Secure Erase Utility program képes véglegesen eltávolítani az adatokat a merevlemezről, emellett több előnnyel is rendelkezik. Kicsi (az egész nincsen 100 KB), ingyenesen használható, és még az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége is biztonságosnak tartja. A szoftver ráadásul képes kezelni az új SATA csatolófelületeket is.

Tulajdonképpen az alkalmazás egy, az ATA winchesterekben már 2001 óra parancsgyűjtemény kihasználására képes, melyet azonban a legtöbb alaplapi BIOS letilt, megelőzendő a végleges adatvesztéseket. Ezt az eljárást Dr. Gordon Hughes, a San Diego-i egyetem Center for Magnetic Recording Research részlegével együttműködve alkotta meg. A kutatók munkájának használatához szükség van egy DOS-os bootlemez létrehozására; a további instrukciók pedig a készítő szöveges segédletében olvashatók.

A szoftver letölthető gyors Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés