Connect with us

technokrata

Nem kerül erőfölénybe a HTTC

Dotkom

Nem kerül erőfölénybe a HTTC

Ugyan a most befejeződött HTTC-Invitel fúzió révén létrejövő társaság jelentős részesedéssel bír majd a piac egyes szegmensein, a Magyar Telekomnak minden lehetősége megvan rá, hogy aktívabb szereplőként lépjen fel.

A Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC) megvásárolta a Matel NV részvényeinek 100 százalékát, és ezáltal közvetett úton az Invitel részvényeinek 99,98 százalékát szerezte meg összesen 470 millió eurós (kb. 639 millió USA dolláros) vételárért, mely tartalmazza a záráskori, 387 millió eurós (mintegy 526 millió USA dollár értékű) hitelállomány átvállalását is. A vételárból így fennmaradó összeg egy részét készpénzben fizeti meg a HTCC az Invitel tulajdonosainak, másik részének rendezésére pedig mintegy 962 ezer darab HTCC törzsrészvényt bocsát ki az Invitel egyes vezetőségi tagjainak részére a birtokukban levő Invitel-részvényekért cserébe. A felvásárlás ügyleti zárását 2007. április 27-én jelentették be.

Amint már korábban nyilvánosságra került, a HTCC elnök-vezérigazgatójának Martin Lea-t, az Invitel vezérigazgatóját nevezték ki, míg Robert Bowker, az Invitel pénzügyi igazgatója veszi át a HTCC pénzügyi igazgatói posztját. A HTCC fő részvényesével, a TDC A/S társasággal fennálló szerződése értelmében Torben V. Holm lemondott a HTCC elnök-vezérigazgatói posztjáról. Steven Fast, a HTCC eddigi ideiglenes pénzügyi igazgatója 2007. május 31-ig a cégnél marad, hogy segítse az átállást.

Két távközlési cég fúzióját 2007. április 20-án engedélyezte a GVH. A Teledenmark csoport valamint a Matel-csoport így egyesítheti magyar leánycégeit. Előbbi társaság érdekkörébe tartozik a Békéscsaba, Orosháza, Salgótarján, Pápa valamint Sárvár közelében hírközlési szolgáltatást nyújtó Hungarotel, a hazai piac egyik vezető távközlési szolgáltatójaként számon tartott Pantel, valamint a Mol olajtársaságnak szolgáltató Pantecom. A Matel-csoporthoz tartozik a Szeged, Szentes, Dunaújváros, Jászberény, Esztergom, Gödöllő, Vác, Szigetszentmiklós, és Veszprém környékén szolgáltató Invitel, Magyarország második legnagyobb távközlési szolgáltatója. Ugyancsak a csoport része az Euroweb Zrt., amely például a Sulinet közháló program kapcsán, az oktatási- és egyéb közintézmények részére biztosított Internet szolgáltatások révén ismert.

Az eljárás során a GVH több piacon is vizsgálta a fúzió hatásait. Az elemzés megállapította, hogy az egyesülő vállalkozások tevékenysége nagy mértékben kiegészíti egymást, így az újonnan létrejövő társaság nagyobb ellensúlyt jelenthet a piac közel felét lefedő Magyar Telekom Nyrt. mellett.

A lakossági és üzleti hangszolgáltatás, továbbá a lakossági Internet-hozzáférés tekintetében a felek tevékenysége földrajzi értelemben alig fedi egymást, ezért a fúziónak nem lesz árnövelő hatása.

Az üzleti Internet és adatkommunikáció piacán mindkét csoport komolyan jelen van, versenytársai voltak egymásnak. A GVH elemzése megállapította, hogy az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg egyedi erőfölényt, mivel a Magyar Telekom továbbra is kiemelkedő piaci részesedéssel bíró vállalkozás marad. Ezen felül a Teledenmark és a Magyar Telekom sem kerülhet közös erőfölénybe, mivel a két szolgáltató piaci ereje és stratégiája aszimmetrikus, így valószínűtlen, hogy a köztük lévő verseny a fogyasztók kárára csökkenne. Az erőfölény lehetséges kialakulásának vizsgálatán túl a GVH részletesen elemezte a nagyobb fogyasztók által kiírt adatkommunikációs tenderek eredményeit is. Ennek során kiderült, hogy az egyéb piaci szereplőknek versenyserkentő szerepük van, a nagyobb szolgáltatókra komoly nyomást tudnak gyakorolni, ezért árnövekedésre valószínűleg nem lehet számítani.

A távközlési nagykereskedelmi szolgáltatások (híváskezdeményezés, hívásvégződtetés, előfizetői hurokhoz való hozzáférés, ADSL hozzáférés, gerinchálózat átviteli és bérelt vonali szolgáltatások, sötétszál bérlet) területén a GVH szerint szintén nem kell versenytorzító hatásokkal számolni. Ugyan a fúzió révén létrejövő társaság jelentős részesedéssel bír majd ennek a piacnak egyes szegmensein, erőfölénybe mégsem kerül. A Magyar Telekomnak ugyanis minden lehetősége megvan rá, hogy aktívabb szereplőként lépjen fel ezen a piacon, és ezzel korlátozza a fuzionáló felek esetleges árnövelő törekvéseit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle