Connect with us

technokrata

Az új telefonok titkolózásra sarkallnak

Dotkom

Az új telefonok titkolózásra sarkallnak

Új technika, régi félelmek; de legalább a felhasználó dönthet.

Amióta létezik a telefonálás, mint szolgáltatás, azóta léteznek azok a szervezetek is, amelyek a beszélgetések lehallgatásával igyekeznek információkat szerezni. A régi, analóg telefonvonalakon sokat nem lehetett ez ellen tenni, ám az új, digitális, IP-alapú telefonálás lehetősége a felhasználó kezébe adta saját biztonságának kulcsát. A VoIP készülékek jelentős része ugyanis felvértezhető titkosító szoftverrel.

Olaszországban valóságos láz tört ki, ami a beszélgetések titkosítását illeti. A tavalyi labdarúgó bundabotrány kipattanásához is egy nem védett telefonbeszélgetés vezetett el. A mindössze négy éve létező torinói Caspertech ezt követően meredek emelkedést tapasztalt a hangalapú beszélgetések titkosítására irányuló szoftverek értékesítésében. Míg három éve kizárólag kormányzati és katonai megrendelőik voltak, tavaly az eladások 60 százalékát már a civil szféra adta. 2005-ről 2006-ra 100 százalékkal emelkedett meg az értékesítési mutató, ami azt jelenti, hogy az olaszok szeret(né)nek titkolózni. Ugyanezen trendről számolt be a Snapcom vezetője is. A fenti céghez hasonló termékeket kínáló vállalat az érdeklődés 7-800 százalékos növekedését jelezte.

A titkosítások az illegális, amatőr lehallgatókkal szemben is hatékony segítséget nyújthatnak. Olaszországban nagy hagyománya van az ismert emberek, celebritások beszélgetéseik megszerzésének; nem egy újságíró szerezte így információit. Mások azonban zsarolni próbálták az óvatlanul telefonálókat; ez nemrég húsz letartóztatáshoz vezetett az itáliai csizmában. A Telecom Italia néhány alkalmazottját is érintette az eset, többek között a vállalat korábbi biztonsági vezetőjének is a bíróság előtt kell felelnie tettéért.

Nem meglepő tehát, hogy a beszélgetéseket és szöveges üzeneteket egyaránt titkosítani tudó technikák iránt robbanásszerűen nő az érdeklődés egykori délnyugati szomszédunkban. Hiszen még a csúcskategóriás csomag is, ami mindkét, egymással kapcsolatot fenntartani kívánó cég esetében tartalmaz beruházásokat (például a titkosító szoftvert futtatni képes telefonokat), mindössze 2200 dollárba kerül – nagyságrendekkel kevesebbe, mint amit egy zsaroló követelhet, vagy amennyit az adott cégek veszthetnek egy üzleti szerződés létre nem jötte miatt. Az olcsóbb csomagok közé tartozik a csak SMS-titkosításra használható szoftver, mely körülbelül 400 dolláros áron szerezhető be.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák