Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ilyen még nem volt: kritikus Photoshop hiba terjed a neten

Dotkom

Ilyen még nem volt: kritikus Photoshop hiba terjed a neten

Támadhatók az Adobe szoftverei.

A dán, IT-biztonsággal foglalkozó Secunia a minap jelentette be, hogy magasan kritikus biztonsági hiba van az újabb Photoshop képszerkesztő alkalmazásokban, a Creative Suite 2-es és 3-as verzióiban. Nem ez a legnagyobb probléma azonban az Adobe szoftvere kapcsán, hanem az, hogy a sebezhetőség leírása már terjed az Interneten keresztül.

A kutya a bittérkép (bitmap) állományok (.bmp, .dib, .rle) kezelésében van elásva. A Photoshop ugyanis az ártó szándékkal megalkotott file-okkal nem képes megfelelően együttműködni, ezek révén puffertúlcsordulási hiba léphet fel a rendszerben. Ha a támadó ki tudja ezt használni, akkor akár az egész rendszer felett átveheti a hatalmat.

Marsu névre hallgat az a kutató, aki elsőként felfedezte a sebezhetőséget. Kihasználásáról egyelőre nem kapott tájékoztatást a dán biztonsági kutató csapat, de ha erre sor kerül, akkor az valószínűleg limitált mértékű lesz. Ez azt jelenti, hogy nem véletlenszerűen, egy féreg vagy egy elektronikus levél által terjesztve próbálkoznak a hackerek, hanem célzottan, előre meghatározva a megtámadandó szervezetet. Ez a fajta akció ugyan kevesebb embert érint, viszont akiket igen, azokra nézve jóval veszélyesebb, mint a széleskörű kísérletek.

Már dolgozik a biztonsági frissítésen az Adobe Systems, egyelőre azonban nincs védelem a sérülékenységgel szemben. A Secunia ezért azt javasolja mindenkinek, aki a fenti képszerkesztőket használja, hogy amennyiben megoldható, kerülje el az ismeretlen forrásból származó bitmap állományok megnyitását a Photoshopban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés