Connect with us

technokrata

„Lehallgatható” LCD monitorok

Dotkom

„Lehallgatható” LCD monitorok

A katódsugárcsöveseknél bevált technika újra bizonyít.

Wim Van Eck nevéhez kötődik egy olyan kémkedési technika, melyet a titkosszolgálatok az elmúlt két évtizedben gyakran alkalmaztak. A kutató 1985-ben tett megállapítása szerint a katódsugárcsöves monitorok kijelzőfelületén megjelenő kép távolról, a kijelzőre való rálátás nélkül is leolvasható – elegendő csupán az elektromágneses sugárzást mérni (azt viszont nagyon pontosan). Azt hihetnénk, hogy a technika az LCD-s monitorok, notebookok korában elavulttá vált. Mint kiderült, ez nem igaz – a Van Eck phreaking névre hallgató eljárás „él és virul” napjainkban is.

Markus Kuhn nemrég tárta nyilvánosság elé felfedezését: a Nagy-Britanniában dolgozó szakember képes volt anélkül rekonstruálni egy LCD-monitoron megjelenő képet, hogy ahhoz az eredeti forrást látnia kellett volna saját szemével. A kutató ugyanis rájött, hogy a monitorokba futó kábelek rádiósugarakat bocsátanak ki, aminek figyelésével egy kémkedő akár pixelről-pixelre újraépítheti az eredeti képet. Kuhn egy Powerpoint prezentációt 25 méteres távolságból is képes volt nyomon követni.

A fenti eljárás notebookok esetén is életképes, a kutató szerint azért, mert a hordozható számítógép fémből készült sarokelemei jó célpontot jelentenek a hallgatózás szempontjából – a noteszgépek ezen összetevői ugyanis meglepően jó hatásfokkal sugározzák szét a szükséges jeleket. Ehhez nem is kell túlságosan drága felszerelés: az egyetemi környezetben elvégzett kutatásokhoz szükséges berendezéshez még 2000 dollárt sem kellett elkölteni. Persze kristálytiszta képminőséget nem szabad várni ettől a technikától, amint azt a fenti képen is látszik.

Kuhn részletes leírást tett közzé az eljárásról (lásd az alábbi linket).Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek