Connect with us

Hirdetés

technokrata

Utánunk kutatnak az Interneten

Dotkom

Utánunk kutatnak az Interneten

Nyitott könyv az életünk.

Adatbányászat – ezzel a fogalommal a legtöbben vállalati területen találkoztak eddig, pedig szó sincsen arról, hogy a folyamat csak és kizárólag a céges adathalmazokból való információk előásását jelentené. Erre egyik legjobb példát a közösségi hálózatok széles körű használata szolgáltatja: ezek az Iwiw- és Myspace-szerű szolgáltatások szinte tálcán kínálják a kutakodni vágyóknak az adatbázisokat. És itt ne gondoljunk arra, hogy valaki egyenként, kézzel szedegeti ki fáradtságos munkával az információmorzsákat – nem, ez a folyamat gyorsan és automatizáltan zajlik.

Roelof Temmingh, a múlt héten megrendezett CanSecWest IT-biztonsági konferencián mutatta be Evolution névre keresztelt eszközét, mellyel különböző keresőmotorokban és közösségi hálózatokban lehet kutakodni valaki(k) után. Emellett más site-ok eszközeit is felhasználja, hogy információkat gyűjtsön például az IP-címekből, DNS-bejegyzésekből, domain regisztrációs adatbázisokból stb. Alkalmazásával könnyen fel lehet térképezni valakinek a habitusát, ismeretségét, munkáját, ha óvatlanul megadott, elérhetővé tett magáról olyan adatokat, amiket nem kellett volna. Például egy e-mailcím elvezethet egy domainnévhez, amiből a következő keresés már akár egy fizikai címet is feldobhat.

Temmingh szerint egy kis kutakodással meglepően sok ember otthoni telefonszáma fellelhető – pusztán a munkahelyi e-mailcímének ismeretében. A szakértő felméréseire támaszkodva kijelentette, hogy például a NASA munkatársai közül jónéhány megtalálható az egyes közösségi hálózatokban; de Temmingh akadt már az USA nemzetbiztonsági hivatalában dolgozó ügynökre is, akik a Google Gmailjét használta. Mindez a jövőben sokkal egyszerűbben és gyorsabban (és ami a legfontosabb: általánosan) elérhető lesz – az olyan eszközöknek köszönhetően, mint az Evolution.

A szakértő nem csak saját programozási képességeit akarta megcsillogtatni szoftverével, hanem arra is fel kívánta hívni a figyelmet, hogy milyen veszélyes lehet a személyes adatok megadása az Interneten. Az egy-két éve felgyorsult információmegosztó folyamat eredményeként ugyanis egyre többen keresnek rá valakire személyesen. Ezen adatok megszerzésével pedig sokkal sikeresebbé válhat például egy social engineering támadás, hiszen a támadó olyan adatokat közölhet a gyanútlan áldozattal, ami miatt az elhiszi, hogy ismeri az illető. De fel lehet használni az információkat személyazonosság ellopására (identity theft) is – vagyis egy rosszindulatú internetező kiadhatja magát valaki másnak, megtévesztve ezzel az álcát fel nem ismerő felhasználókat.

Talán a hazai internetezők számára még annyira nem “hasznos”, de érdemes kipróbálni: az Evolution a lenti linken keresztül felvillanthatja képességét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés