Connect with us

technokrata

Nem tudatlanok a cégek, inkább bátrak!

Dotkom

Nem tudatlanok a cégek, inkább bátrak!

Kilenc országban megkérdezett kis és közepes vállalkozások vezetőinek egy ötöde abban a hitben él, hogy semmilyen kockázattal nem jár a licenc nélküli szoftverhasználat.

A Business Software Alliance (BSA, Üzleti Szoftver Szövetség) megbízásából a Gfk NOP 9 európai ország – közte Magyarország – mintegy 1800 kis- és középvállalkozása (kkv) körében végzett kutatást a vállalkozóknak az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos attitűdjéről. A telefonos megkérdezésen alapuló kutatás kulcsmegállapítása szerint a kis- és középvállalkozások – annak ellenére, hogy tudatában vannak az IT létfontosságú szerepének – állandó kockázatnak teszik ki magukat azzal, hogy nincsenek tisztában az illegális szoftverek jelentette kockázatokkal. Az ismerethiányra jellemző, hogy Magyarországon a megkérdezett vezetők 9 százaléka ismeri csak a szoftver eszköz gazdálkodás elemeit, és ezen belül is a szoftvernyilvántartást.

Mind a nem hivatalos forrásból letöltött szoftverek, mind a licenc nélküli másolatok jelentős veszélynek teszik ki a vállalkozásokat. Eleve aggodalomra ad okot, hogy a megkérdezettek kevesebb, mint a fele volt biztos abban, hogy a vállalkozása által használt szoftverek mindegyike legális, ami egyben azt is jelenti, hogy nem is lehetnek tisztában azzal, milyen mértékű veszély fenyegetheti őket. A számítástechnikával kapcsolatos üzleti kockázatok széles skálájának felsorolásakor a megkérdezettek “A szoftverekre vonatkozó szerzői jogok megsértése” kockázatot tartották a legkevésbé súlyosnak – miközben pontosan az illegális szoftverek használatával teszik ki vállalkozásukat a legnagyobb IT veszélynek – állítja a BSA közleménye. Az “adatvesztés vagy a rendszer összeomlása” tűnt a legrettegettebb veszélynek, amelyet a “vírusok, trójaiak és kémprogramok” veszélye követett – épp ezt a kettőt pedig az illegális szoftverek használata idézheti elő a legvalószínűbben. A licenccel nem rendelkező szoftverek használatából adódó kockázatok között a legtöbben a “büntetőjogi eljárást” (23 százalék) és a “pénzbeli bírságot” (21 százalék) említették.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák