Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem tudatlanok a cégek, inkább bátrak!

Dotkom

Nem tudatlanok a cégek, inkább bátrak!

Kilenc országban megkérdezett kis és közepes vállalkozások vezetőinek egy ötöde abban a hitben él, hogy semmilyen kockázattal nem jár a licenc nélküli szoftverhasználat.

A Business Software Alliance (BSA, Üzleti Szoftver Szövetség) megbízásából a Gfk NOP 9 európai ország – közte Magyarország – mintegy 1800 kis- és középvállalkozása (kkv) körében végzett kutatást a vállalkozóknak az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos attitűdjéről. A telefonos megkérdezésen alapuló kutatás kulcsmegállapítása szerint a kis- és középvállalkozások – annak ellenére, hogy tudatában vannak az IT létfontosságú szerepének – állandó kockázatnak teszik ki magukat azzal, hogy nincsenek tisztában az illegális szoftverek jelentette kockázatokkal. Az ismerethiányra jellemző, hogy Magyarországon a megkérdezett vezetők 9 százaléka ismeri csak a szoftver eszköz gazdálkodás elemeit, és ezen belül is a szoftvernyilvántartást.

Mind a nem hivatalos forrásból letöltött szoftverek, mind a licenc nélküli másolatok jelentős veszélynek teszik ki a vállalkozásokat. Eleve aggodalomra ad okot, hogy a megkérdezettek kevesebb, mint a fele volt biztos abban, hogy a vállalkozása által használt szoftverek mindegyike legális, ami egyben azt is jelenti, hogy nem is lehetnek tisztában azzal, milyen mértékű veszély fenyegetheti őket. A számítástechnikával kapcsolatos üzleti kockázatok széles skálájának felsorolásakor a megkérdezettek “A szoftverekre vonatkozó szerzői jogok megsértése” kockázatot tartották a legkevésbé súlyosnak – miközben pontosan az illegális szoftverek használatával teszik ki vállalkozásukat a legnagyobb IT veszélynek – állítja a BSA közleménye. Az “adatvesztés vagy a rendszer összeomlása” tűnt a legrettegettebb veszélynek, amelyet a “vírusok, trójaiak és kémprogramok” veszélye követett – épp ezt a kettőt pedig az illegális szoftverek használata idézheti elő a legvalószínűbben. A licenccel nem rendelkező szoftverek használatából adódó kockázatok között a legtöbben a “büntetőjogi eljárást” (23 százalék) és a “pénzbeli bírságot” (21 százalék) említették.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés