Connect with us

technokrata

Egyre több adatot vesztünk el

Dotkom

Egyre több adatot vesztünk el

Növekvő tárkapacitás, bővülő adatmentési igények.

2006-ban a világ adattároló-gyártói a tervezettnél 25 százalékkal nagyobb bevétel-növekedést értek el. Ez a – 8% helyett 10%-os – éves gyarapodás jól mutatja a számítógép-felhasználók növekvő adatéhségét. Tavaly a világon összesen 4,3 milliárd dollár értékben vásároltak adattároló rendszereket. (Az adat csak a vállalatok, szervezetek központi adattároló eszközeire fordított költségeket tartalmazza, nincsenek benne az otthoni, egyedi adattárolókra költött összegek, ahol szintén nagy ütemű növekedés tapasztalható.)

A vásárlásra fordított összeg növekedése azonban önmagában még nem mutatja a teljes képet, mivel a technológiai fejlődés miatt ugyanannyi pénzért évről évre több tárolóhelyet lehet vásárolni. Megvizsgálva az egységnyi tárolókapacitásra jutó költséget, látható, hogy az – folytatva az immár több évtizedes tendenciát – 2006-ban is tovább csökkent, az előző évhez képest körülbelül 30%-kal. Ezt a tényezőt és az adattárolók vásárlására fordított összegek 10%-os növekedését is figyelembe véve megállapítható, hogy tavaly a felhasználók közel 60%-kal több(!) adattároló-kapacitást vásároltak, mint 2005-ben.

A szakemberek jóslatai és a tendencia alapján a mind nagyobb tárterület iránti igény 2007-ben is hasonló ütemben fog nőni. Legalább 25-30%-os tárolókapacitás-növekedés várható az egyik legnagyobb felhasználási területnek tekinthető szegmensben, a szervereknél és a központi adattároló rendszereknél, ahol továbbra is a hagyományos merevlemezek maradnak az uralkodók. Ezeknél a kifinomult rendszereknél az egyre összetettebb adattárolási technológia és a logikai struktúrák változatossága az adatvesztési problémák számát és bonyolultságát is megnöveli.

A nagy adattároló rendszerekből elveszett adatok visszaállítására, a logikai struktúrák visszafejtésére és az adattömeg használható formátumba történő átírásának megoldására az elmúlt három évben külön kutatási részleg jött létre a KÜRT Csoport adatmentési laboratóriumában. A nemzetközi hírű cég minden igyekezete ellenére azonban az ilyen adattároló rendszerek adatvesztési problémáinak megoldását jelentősen megnehezítik, sőt, sok esetben lehetetlenné teszik a nem hozzáértők által elvégzett mentési kísérletek. Ennek ellenére a tavalyi évben a KÜRT Csoport adatmentő központjaiban mintegy 270 000 GB(!) adatot állítottak vissza, azaz mentettek meg sikerrel. Ez az adatmennyiség kb. 400 000 darab CD-n férne el. Ha ezeket a lemezeket CD tokban egymásra helyeznénk, 4 km magas tornyot kapnánk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle