Connect with us

technokrata

Milyen lehetőségek rejlenek a hálózatokban?

Dotkom

Milyen lehetőségek rejlenek a hálózatokban?

Amire az oktatási intézmények hálózatai kiválóan használhatóak volnának.

Elsősorban az adatközpontokra, a konferenciarendszerekre és a vezeték nélküli hálózatok szerepére mutatott rá a felsőoktatási intézményekben működő helyi hálózatok fejlesztési lehetőségei közül a Miskolci Egyetemen 2007. április 11. és 13. között megrendezett tizenötödik Networkshop konferencia.

Mint ismeretes, a Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Programnak (HEFOP) és a saját erőből történt fejlesztéseknek köszönhetően mára számos felsőoktatási intézménynek rendelkezésre áll nagy megbízhatóságú, jó minőségű helyi (LAN) hálózati infrastruktúra, amely a szokásos adatforgalom mellett alkalmas számos olyan hozzáadott értékű alkalmazás futtatására, amelyek nagyban segíthetik az oktatási intézmények vezetőinek és tanárainak munkáját, a hallgatók tanulási feltételeit, összességében pedig az oktatás színvonalát javítják.

A nagysebességű helyi hálózatok az alkalmazások teljesítményének és biztonságának növelése mellett szükségessé teszik adatközpontok kialakítását, amelyhez a már meglévő adatközponti LAN architektúra kialakítása mellett új technológiák alkalmazása (szerverek terhelés-megosztása, az SSL titkosításból eredő terhelésének csökkentése, illetve további védelmi mechanizmusok) szükségesek. Ezek kifejezetten jól használhatók az egységes tanulmányi rendszerek, illetve Neptun szerverek, web szerverek elérhetőségének növelésében. Az adatközponti LAN hálózat mellett mára az intelligens Storage Area Network (adattároló hálózatok, SAN) kialakítása is indokolttá vált ezen intézmények adatközpontjaiban. A konferenciabeszélgetések napjaink szerves részévé váltak, és ez a trend elérte az oktatási intézményeket is. A felhasználók számára azonban már nem elegendő egy csak hang alapú vagy egy hang és kép alapú konferencia, hanem egyre inkább igény jelentkezik az adatátvitelt is támogató rendszerekre. Ennek haszna egy előadás megtartása során jelentkezne igazán, amikor is az előadás vagy konferencia teljes egésze rögzíthető volna oktatási vagy egyéb célokra, a megfelelő formátumban. A vezeték nélküli hálózatok előnyei az oktatási intézmények számára is kézenfekvőek. Bizonyos technológiák segítségével az oktatók könnyebben vonhatnák be az Internetet az oktatásba, és ahol szükséges, a hallgatóság is kaphatna limitált hozzáférést a hálózat nyújtotta szolgáltatásokhoz.

Az akadémiai szféra informatikai szakembereinek legrangosabb éves összejövetele a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF), a Hungarnet Egyesület és a Magyar Internet Társaság szervezésében zajlott, hatodik éve kiemelt támogatója a Cisco.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle