Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beismerő vallomás a Microsofttól

Dotkom

Beismerő vallomás a Microsofttól

Redmond nem tesz lépéseket, pedig törhető a Vista. Miért?

Blogokban, fórumokban terjed a Windows Vista használatának egy olyan módszere, mellyel kikerülhető az operációs rendszer termékaktiválási biztonsági funkciója. Ennek igazságtartalmát nemrég a redmondi szoftverfejlesztő vállalat is elismerte: Alex Kochis, a cég egyik vezető termékmenedzsere nemrég a Windows Genuine Advantege fejlesztői blogon tett egy bejegyzést, miszerint a Microsoft két módszert is felfedezett, amivel illegálisan használhatóvá tehető az OS. Ezek a lehetőségek az OEM PC-k, azaz a Windows Vistával előre telepített rendszerek révén állnak a kalózok rendelkezésére – Redmond azonban eddig nem tett lépéseket a jelenség ellen.

„Ügyfeleinket, partnereinket és termékeinket veszélyeztető módszerekre fókuszálunk, nem célunk minden „őrült tudós” megakadályozása abban, hogy feltörje a Windows védelmét. Elsődleges küldetésünk a szervezett másolás üzleti modelljének ellehetetlenítése, valamint a felhasználók megvédése attól, hogy akaratlanul is áldozatokká váljanak.” – olvasható a blogban Kochis bejegyzése.

Nézzük kicsit konkrétabban, miről is van szó! A Vista Loader 2.0 névre hallgató crack kapcsán került a téma ismét fókuszba; ez még a márciusban, kínai crackerek által közzétett Vista Loader 1.0 továbbfejlesztett verziója. A Vista Loader tulajdonképpen nem teszt mást, mint szimulál egy OEM alaplapi BIOS-t, amivel a normál esetben kötelező Vista aktiválás megkerülhetővé válik. Az operációs rendszer ugyanis azt „hiszi”, hogy egy OEM PC-n került futtatásra.

A Vista Loader alkalmazása nem terjedt el széles körben, ezért nem fordít rá (egyelőre) különösebb figyelmet Redmond. Kochis ugyanakkor a WGA blogon elismerte, hogy előbb-utóbb ez jelentős problémává nőheti ki magát. „Mivel a Windows Vista nem válhat olyan könnyen a kalózok martalékává, mint a Windows XP, nem kizárt, hogy a közeljövőben megnő az OEM Activation 2.0 elleni támadások mértéke.” – írta a programmenedzser a webes naplóban.

Még többet a Windows Vista töréseiről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés