Connect with us

technokrata

Beismerő vallomás a Microsofttól

Dotkom

Beismerő vallomás a Microsofttól

Redmond nem tesz lépéseket, pedig törhető a Vista. Miért?

Blogokban, fórumokban terjed a Windows Vista használatának egy olyan módszere, mellyel kikerülhető az operációs rendszer termékaktiválási biztonsági funkciója. Ennek igazságtartalmát nemrég a redmondi szoftverfejlesztő vállalat is elismerte: Alex Kochis, a cég egyik vezető termékmenedzsere nemrég a Windows Genuine Advantege fejlesztői blogon tett egy bejegyzést, miszerint a Microsoft két módszert is felfedezett, amivel illegálisan használhatóvá tehető az OS. Ezek a lehetőségek az OEM PC-k, azaz a Windows Vistával előre telepített rendszerek révén állnak a kalózok rendelkezésére – Redmond azonban eddig nem tett lépéseket a jelenség ellen.

„Ügyfeleinket, partnereinket és termékeinket veszélyeztető módszerekre fókuszálunk, nem célunk minden „őrült tudós” megakadályozása abban, hogy feltörje a Windows védelmét. Elsődleges küldetésünk a szervezett másolás üzleti modelljének ellehetetlenítése, valamint a felhasználók megvédése attól, hogy akaratlanul is áldozatokká váljanak.” – olvasható a blogban Kochis bejegyzése.

Nézzük kicsit konkrétabban, miről is van szó! A Vista Loader 2.0 névre hallgató crack kapcsán került a téma ismét fókuszba; ez még a márciusban, kínai crackerek által közzétett Vista Loader 1.0 továbbfejlesztett verziója. A Vista Loader tulajdonképpen nem teszt mást, mint szimulál egy OEM alaplapi BIOS-t, amivel a normál esetben kötelező Vista aktiválás megkerülhetővé válik. Az operációs rendszer ugyanis azt „hiszi”, hogy egy OEM PC-n került futtatásra.

A Vista Loader alkalmazása nem terjedt el széles körben, ezért nem fordít rá (egyelőre) különösebb figyelmet Redmond. Kochis ugyanakkor a WGA blogon elismerte, hogy előbb-utóbb ez jelentős problémává nőheti ki magát. „Mivel a Windows Vista nem válhat olyan könnyen a kalózok martalékává, mint a Windows XP, nem kizárt, hogy a közeljövőben megnő az OEM Activation 2.0 elleni támadások mértéke.” – írta a programmenedzser a webes naplóban.

Még többet a Windows Vista töréseiről.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom