Connect with us

technokrata

Tovább fokózódott az online adatlopás veszélye

Dotkom

Tovább fokózódott az online adatlopás veszélye

Az internetes veszélyek legújabb vizsgálata kimutatta a számítógépes bűnözők által működtetett világméretű, együttműködő netes közösségek felé történt elmozdulást.

A Symantec internetes veszélyekről szóló legújabb, tizenegyedik jelentése (ISTR) feltárja, hogy az online veszélyek jelenlegi környezetére az adatlopás és -szivárgás, valamint az anyagi előny szerzésére és titkos információk ellopására szolgáló célzott rosszindulatú kódok létrehozása a jellemző. A számítógépes bűnözők tovább finomítják támadásai módszereiket, hogy észrevétlenek maradhassanak, és az egész világot behálózó, együttműködő hálózatokat hozhassanak létre tevékenységük fenntartására és bővítésére.

A Symantec 2006 második felében a világon több mint 6 millió bottal fertőzött számítógépről számolt be, ez 29 százalékkal több, mint az előző időszakban. Az ezekhez a botokhoz a parancsokat eljuttató parancs- és vezérlőszerverek száma azonban 25 százalékkal csökkent. Ez azt jelzi, hogy a bothálózatok gazdái egyesítik hálózataikat és megnövelik meglevő hálózatuk méretét. A trójaiak az 50 leggyakoribb kódminta 45 százalékát alkották, ami 23 százalékkal több, mint 2006 első felében volt. Ez a jelentős növekedés alátámasztja a Symantec előző felméréséből származó előrejelzést, amely azt jelezte, hogy a támadók a levélözönt küldő férgektől a trójaiak felé fordulnak.

12 „aznapi” sérülékenységet jegyzett fel 2006 második felében a sárga-fekete vállalat, ami jelentős növekedés a 2006 első felében leírt egyetlen aznapi sérülékenységhez képest. A magánfelhasználók és a vállalkozások ismeretlen veszélyeknek való kitettsége emiatt jelentősen nőtt. A bűnözők és a bűnszervezetek a bűngazdaság szervereit használják a lopott információ, így a közigazgatás által kiadott azonosítószámok, a hitel- és bankkártyaszámok, valamint személyazonosító számok (PIN), a felhasználói fiókok adata és az e-mail címlisták értékesítésére. A számítógépek vagy az adattároló eszközök – például az USB-memóriák – ellopása vagy elvesztése tette ki az összes azonosságlopáshoz kapcsolódó adatsértés 54 százalékát.

Most először állapította meg a Symantec, mely országok hálózatából indult ki a legtöbb rosszindulatú tevékenység: listavezető 31 százalékkal az Egyesült Államok, a második Kína 10 százalékkal és Németország a harmadik, 7 százalékkal.

„A számítógépes bűnözők egyre rosszindulatúbbak és folyamatosan fejlesztik támadási módszereiket, hogy azok bonyolultságuk és kifinomultságuk révén elkerülhessék a felderítést” – mondta Arthur Wong, a Symantec Security Response and Managed Services első alelnöke. „A fogyasztóknak és a vállalatoknak egyaránt gondoskodniuk kell a megfelelő óvintézkedések megtételéről, hogy a támadókat megakadályozzák a bizalmas információikhoz való hozzáférésben, az anyagi veszteség okozásában, a fontos ügyfeleknek történő károkozásban, illetve hírnevük rontásában.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle