Connect with us

technokrata

Mibe kerül egy notebook elvesztése?

Dotkom

Mibe kerül egy notebook elvesztése?

A „vas” pótlása csak egy tényezője a nem várt kiadásoknak…

Nagy előnye a hordozható számítógépeknek, hogy megkönnyítik a munkavégzést, kötetlenné teszik annak helyét – viszont pont emiatt könnyebb is elveszteni a kis eszközt (és a lopás kockázata is magasabb). 2005-ben az adatlopási események harmadáért az eltűnt laptopok tehetők felelőssé, állítja az észak-amerikai Privacy Rights Clearinghouse. Vagyis a készüléket „megtalálók” gyakran pénzt próbáltak csiholni az azon eltárolt adatokból – ez főként a vállalati használatú notebookokatérintette.

Mégis, mibe kerülhet mindez? Ha fontos információt tárolt tulajdonosa a kis eszközön, akkor a noteszgép fizikai értéke a legkevesebb, amit veszteségként el kell könyvelni. Akár több millió dollárra is hízhat az összesített kárköltség, ami az érintett felhasználók (például társadalombiztosítási számok elvesztése esetén) értesítésével, jogi eljárások lefolytatásával, esetleges zsarolásoknak való engedéssel illetve a márka imázsában keletkezett károk anyagiasított összesítésével jelentkezik. A Ponemon Institute nemrég közzétett tanulmánya szerint egy átlagos adatvesztés költsége 182 dollár volt; az intézet azonban 31 olyan esetet is elemzett, ahol 226 ezer és 22 millió dollár közötti kár keletkezett. Jogi és nyomozási költségek, adminisztrációs kiadások, részvényárfolyam zuhanások, üzleti lehetőségek elvesztése stb. – ezek révén szaladhat meg könnyen a ceruza, ha az összes veszteséget számba akarja venni egy vállalat.

Egy másik, szintén a Ponemon által készített felmérés, melyben közel 500, IT-biztonsággal foglalkozó szakértőt kérdeztek meg, a Data at Risk címet kapta. Ebben arra derült fény, hogy a kutatásban résztvevők 81 százaléka az elmúlt 12 hónap során legalább egy olyan laptop elvesztését tapasztalta, mely értékes, bizalmas információt tartalmazott. Arra a kérdésre, hogy tudják-e pontosan, milyen adatnak veszett nyoma, többnyire a „nem” volt a válasz.

A fentiekből is látszik, hogy az ilyen típusú adatvesztés ellen proaktívan védekezni kell; vagyis még azelőtt kell gondoskodni az adatok biztonságáról, mielőtt bekövetkezne a baj. Másik fontos feladat, hogy amennyiben megtörténik a lopás, arra azonnal reagálni kell, elkerülendő, hogy még nagyobb károkat okozzon az eset.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom