Connect with us

technokrata

Mennyibe kerül ma egy szabadalom?

Dotkom

Mennyibe kerül ma egy szabadalom?

Egy európai szabadalom tizenegyszer drágább, mint egy amerikai, és tizenháromszor, mint egy japán.

Európai tagállamai bizony megosztottak a szabadalmi joghatóság ügyében. A BruxInfo információi szerint egyes országok az európai szabadalmi perekre vonatkozó egyezmény-tervezetet (EPLA) támogatják az Európai Szabadalmi Egyezmény keretében, más tagállamok viszont az EK-Szerződés alapján egy speciális közösségi szabadalmi joghatóságot hoznának létre, mely az európai és a közösségi szabadalmak ügyében döntene. Az eltérő vélemények miatt a Bizottság konszenzusra törekszik a szabadalmak ügyében: integrált európai joghatósági rendszert hozna létre. Legalább is ez derült ki a testület által nyilvánosságra hozott közleményből, amely nem titkolt célja, hogy új életet leheljen a közösségi szabadalomról szóló vitába is.

Jelenleg a szabadalmak európai rendszere sokkal drágább, és körülményesebb, mint akár az Egyesült Államokban vagy Japánban működő módszer. Ezt mutatja az is, hogy egy 13 országra érvényes európai szabadalom jelenleg tizenegyszer annyiba kerül, mint egy amerikai, és tizenháromszor többe, mint egy japán. Emellett a vitarendezés is nagyon széttagolt az országok között, ami a jogbiztonság hiányához vezet, és a költségek szükségtelen növekedését eredményezi.

A Bizottság szerint mindezekre a problémákra gyógyírt jelentene a közösségi szabadalom bevezetése, ám a tagállamok egységes jóváhagyását eleddig még nem sikerült megnyernie az ügyhöz. A tervek szerint az egyetértéshez az EPLA és a közösségi joghatóság elemeit egyesítő megközelítés szükséges. Ehhez egy olyan egységes és speciális szabadalmi bíróság szükséges, amely hatáskörébe az európai és a majdani közösségi szabadalmak kapcsán kirobbant jogviták taroznának.

A testület tavaly egy nagyszabású konzultációt indított útjára, melyből kiderül, hogy a hozzászólók nagy része támogatja a közösségi szabadalom létrehozását, ugyanakkor többen kritikával illették a Tanács 2003-as állásfoglalását, mert azt szerintük magas fordítási költségeket és a javasolt vitarendezési szisztéma túlzott centralizációját eredményezné. A közösségi szabadalom kialakítása során a centralizált joghatóságtól tartó aggodalmakat figyelembe kell venni, ami pedig a fordítási költségeket illeti, a testület a tagállamokkal közösen fogja megvizsgálni, hogy miként lehetne javítani a nyelvi szabályozáson – a költségek csökkentése és a jogbiztonság fokozása mellett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek