Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új módszerrel fertőz a féreg

Dotkom

Új módszerrel fertőz a féreg

Ott és úgy támad, ahogyan eddig még sosem.

Korábban azzal próbálta meg magára felhívni a figyelmet a digitális kártevő, hogy az Európán keresztülvonuló, több tucat halálos áldozattal járó vihart használta fel témaként, ezzel csábítva kattintásra az internetezőket. A Storm Worm új példánya azonban ravaszabb módszerrel szaporodik. Alapesetben ugyan e-mailes csatolmányként igyekszik bejutni a felhasználó számítógépére, de ha egyszer sikerrel járt, akkor egy eddig nem látott módszerrel terjed tovább.

Ha ugyanis a fertőzött számítógépről valaki blogol vagy fórumozik, akkor a Storm Worm minden egyes felvitt hozzászólás végéhez rögzít egy előre meghatározott linket. Ez természetesen egy ártó szándékkal létrehozott weboldalra mutat, amire a többi olvasó, hozzászóló hajlamosabb rákattintani, mint egy „csak” spamként felvitt, robot által rögzített hozzászólás linkjére. Ha ez bekövetkezett, akkor már csak a támadó ügyességén múlik, hogy mi történik: megpróbálhat régi, javítással is rendelkező biztonsági réseket kihasználni, új, IT-szakemberek által még fel nem fedezett sebezhetőségeket kiaknázni, de akár jelszóhalász támadást is elszenvedhet a biztonságos oldalról érkező, gyanútlan internetező.

Éppen ezért tartja a jelenséget felfedező Secure Computing IT-biztonsági cég komoly fenyegetésnek a Storm Worm újabb változatát. Dimitrij Alperovics, a vállalat egyik kutatója szerint: „Még nem láttuk ezt a webcsatornát ilyesmire felhasználni.” Érdemes tehát óvatosan kezelni a webes naplókban, fórumokon megjelenő linkeket, még akkor is, ha „értelmes” hozzászólás részeként kerültek bejegyzésre.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés