Connect with us

technokrata

AGP-s videokártyák DirectX 10 alatt is

Dotkom

AGP-s videokártyák DirectX 10 alatt is

Az Accelerated Graphics Port halhatatlan?

Habár az alaplapgyártók eladásait akadályozza, hogy az AGP portot még mindig támogatják egyes videokártya gyártó vállalatok, a felhasználók számára mindenképpen kedvező, hogy a szabvány tovább él (és virul). Habár a PCI-E foglalatos grafikus vezérlők már tavaly is szép számban terjedtek, még jó ideig kénytelenek lesznek osztozni a korábbi standarddal – főleg az Nvidia legutóbbi döntése nyomán. Erre a vállalat tisztán üzleti megfontolásból jutott: a középkategóriás videokártyákból még mindig szép számmal fogynak az AGP-s csatolófelülettel bíró példányok.

Erre jó példa a Geforce 7600 GS, mely nemsokára új követőt kap – egyelőre G84 kódnéven fut az a videovezérlő, mely szintén AGP slotba illeszthető. Ez már természetesen támogatja a DirectX 10-es generációját, és habár a mostani alaplapok szinte egyike sem bír már ezzel a slottal, ideális upgrade kártya lehet azok számára, akik még egy régebbi alaplappal rendelkeznek, és nem akarják az egész rendszert lecserélni egy újabb grafikus gyorsító miatt. Amennyiben ugyanis valaki elszánja magát az alaplap leváltására, többnyire az egyéb egységeket is cserélnie kell – memóriát, processzort. Ezeket a költségeket spórolhatja meg az, aki beruház az Nvidia áprilisban megjelenő középkategóriás videovezérlőjébe.

A prognózis szerint körülbelül 100 eurós áron kerül majd forgalomba a G84, melynek megjelenését követően a Geforce 7600 GS hamarosan kikopik a piacról. Alacsony árát, és így előállítási költségeit az támaszthatja alá, hogy a G84 chipek lábkompatibilisek lesznek a Geforce 6600 és 7600 példányokkal, vagyis a NYÁK sok módosítanivalót nem igényel ahhoz, hogy egy DirectX 10-es, de AGP-s videokártya is napvilágot láthasson.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp