Connect with us

technokrata

Viszlát párhuzamos, PS/2 port!

Dotkom

Viszlát párhuzamos, PS/2 port!

Hardveres tűzfal igen, nyomtatóport nem – információk az Intel következő alaplapi chipkészletéről.

Jelenleg hivatalos megerősítést még nem nyertek azok az információk, melyekről nemrég az X-bit labs számolt be. A Bearlake X és Bearlake Q kódnevek alatt futó alaplapi chipkészletekről van szó, melyek részletes adatai az Intel izraeli központjából szivárogtak ki. Eszerint a Core 2 processzorok pusztán az chipsetek cseréjével 15 százalékkal nagyobb teljesítményre lesznek képesek, a jelenlegi megoldásokhoz viszonyítva. Ennek egyik oka, hogy az új chipkészlet már támogatni fogja az 1066 és az 1333 MHz-es frontoldali buszsebességet.

A Bearlake X az Intel jelenleg 975X néven futó modelljét hivatott lecserélni – még idén (a harmadik negyedévben). Támogatni fogja a PCI Express busz 2.0-s változatát, azaz az 5 GHz-es órajelet (jelenleg a PCI-E 2,5 GHz-es órajelen működik), illetve a két PCI Express x16 sávot. A fent említett buszsebesség mellett a PC2-6400 (800 MHz-es DDR2), illetve a PC3-10600 (1333 MHz-es DDR3) memóriamodulokat is fogadni képesek lesznek az ezen chipsettel bíró alaplapok. A Bearlake család más tagjai szintén támogatják majd az 1333 MHz-es frontoldali buszsebességet, de nem feltétlenül rendelkeznek majd több GPU-s képességekkel, illetve az 1333 MHz-es DDR3 RAM-okat is maximum 1066 MHz-es órajelen tudják majd üzemeltetni.

ICH9 I/O vezérlőkkel látják el az Intelnél a chipkészleteket, melyek a központi vezérlőegységet kevésbé terhelő, továbbfejlesztett hálózati csatolót tartalmaznak, illetve támogatják a hardveres tűzfalakat is. Emellett azonban a PS2 és az LPT portok hiánya kellemetlenül érintheti azokat, akik még ma is ilyen csatolófelületű egeret, billentyűzetet, nyomtatót, szkennert használnak – pedig ezen felhasználói tábor még most is igen népes. Cserébe az ICH10 már rendelkezni fog Wi-Fi vezérlővel, azaz végre általánossá válhat az asztali PC-kben is a notebookok terén már évek óta alapvetőnek mondható vezetékmentes hálózati csatlakozás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp