Connect with us

technokrata

Kikopnak az antivírus- és tűzfalszoftverek otthonainkból?

Dotkom

Kikopnak az antivírus- és tűzfalszoftverek otthonainkból?

Szoftveres megoldás helyett inkább a hardverre helyeződhet a hangsúly.

Az otthoni számítógépek biztonságáért ma (még) többnyire szoftveres megoldások – jó esetben. A víruskereső és -irtó programok, tűzfalak, antispyware alkalmazások biztosítják, hogy számítógépeink ne váljanak a hackerek, online betörők, jelszóhalászok és még ki tudja milyen bűnözők áldozataivá. Az IT-biztonsági (és a hálózati) piac egyik legnagyobb szereplőjének ebbe a szegmensbe való belépése azonban megbolydíthatja az évekkel ezelőtt kialakult erőviszonyokat.

A Cisco Systems ugyanis nemrég bejelentette, hogy olyan termékeket tervez még az idei év során forgalomba hozni, melyek nem a nagyvállalati, kormányzati szervezetek számára készülnek, hanem a hétköznapi felhasználók PC-it hivatottak védeni. Richard Palmer, a vállalat biztonságtechnológiájáért felelős csoportjának vezető menedzsere szerint: „Ha belegondolunk, otthon a vállalati védelem mini változatára van szükség. Hisszük, hogy a biztonság nemsokára a behálózott otthonok egyik alapvető követelménye lesz.”

Miért döntött úgy a Cisco, hogy belép az otthoni IT-biztonsági piacra? Nos, azért, mert ennek a szegmensnek a növekedése igen erőteljes ütemben zajlik: az IDC piackutató cég elemzése szerint már 2005-ben is 32 milliárd dollárt tett ki. 2010-ig a piacbővülés kétszámjegyű tempóban zajlik majd, állítják az IDC-nél, amiből a Cisco is szeretné kivenni a részét. Az óriásvállalat azonban nem közvetlenül veszi fel a kesztyűt a Symantec, McAfee és a többi hasonló céggel szemben, nem szoftvereket tervez eladni a vásárlóknak, hanem hardveres megoldásokat. Tulajdonképpen nagyon leegyszerűsítve a már létező Linksys otthoni hálózati eszközök családjának tudását bővítené ki IT-biztonsági funkciókkal és szolgáltatásokkal.

Palmer úgy véli, hogy a jövő a PC-ket, elektronikai eszközöket tehermentesíteni képes, hardveres biztonsági megoldásoké lesz. IT-biztonsági szoftverek vásárlása és telepítése – a menedzser szerint nem ez az a módszer, ahogy az emberek néhány év múlva biztosítani fogják otthoni hálózataik védelmét. A 2003-ban felvásárolt Linksys idén már négy routerrel igyekszik bizonyítani a fenti elgondolást, melyek olyan funkciókkal rendelkeznek majd, mint az összes internetes adatforgalom ellenőrzése, illetve az ártalmas forgalom kiszűrése, blokkolása. Ezeket a célokat megvalósítani hivatott a nemrég bejelentett Ironport Systems akvizíciója is. Emellett a felcsatlakozó rendszerek rendszeres „egészségellenőrzése” is megvalósul, azaz a hálózati eszközök időközönként megvizsgálják a hálózati számítógépeket, hogy rendelkeznek-e a megfelelő patch-ekkel, megfelelők-e a biztonsági beállításaik stb.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle